Knižnica v týchto dňoch žije výstavami fotografií aj ilustrácií

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 2. mája 2017, 15:38
  • Autor:MsK/vd

V piešťanskej knižnici sa v súčasnosti nachádza niekoľko zaujímavých výstav. Svoje diela tu prezentuje slovenský fotograf Peter Procházka. Na ďalších paneloch sú ilustrácie Miroslava Cipára, na druhom poschodí sú dokonca štyri výstavy. Jedna z nich prezentuje, ako dokážu knihy ožívať.

„Hneď pri vstupe na návštevníkov knižnice čaká výstava fotografa P. Procházku s názvom Literárny život na Slovensku, ktorá trvá do 10. mája. Výstava pozostáva z fotografií zachytávajúcich spisovateľov, básnikov, prekladateľov i vydavateľov, ktorí tvorili a tvoria slovenský kultúrny a literárny život. Jednotlivé zábery vznikali na rôznych literárnych podujatiach a pri rozličných situáciách, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou života kníh,“ uviedla riaditeľka knižnice Margita Galová.

Ďalšou lahôdkou pre oči je unikátna výstava významného autora slovenskej ilustrácie a grafického dizajnu M. Cipára s názvom Miroslav Cipár – Detská knižná ilustrácia, ktorá potrvá do konca mája. „Možno práve vďaka nej objavíte kúzlo knižnej ilustrácie, ktorá tvorí jeden z hlavných pilierov Cipárovho diela. Súčasťou výstavy sú ilustrácie obľúbených detských kníh Zlatá brána, Basta Fidli, Černoško Gnugu, Maľovaná abeceda a mnoho iných. Cipárov nezameniteľný rukopis určite ocenia nielen deti, ale aj dospelí,“ dodala M. Galová.

Na prvom poschodí sú umiestnené až štyri výstavy, ktoré by rozhodne nemali ostať bez povšimnutia. Prvou je výstava s názvom Knihy z knihy, ktorá je prístupná verejnosti do 10. mája. „Vďaka tejto výstave si môžete predstaviť, ako bude slovenská knižná ilustrácia vyzerať už o niekoľko rokov. Tvoria ju totiž diela najmladšej ilustrátorskej generácie. Ide o semestrálne práce študentov Oddelenia voľnej grafiky a knižnej ilustrácie VŠVU v Bratislave. Každý z nich si zvolil vlastný autorský prístup, čím sú jednotlivé exponáty rôznorodé a jedinečné,“ skonštatovala riaditeľka.

Druhou zo spomínaných výstav je expozícia prác študentov Propagačnej grafiky Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave s názvom Komiksy a knižné objekty, ktorá trvá rovnako ako predchádzajúce, do 10. mája, a ktorá vás presvedčí, že knihy dokážu ožívať. Pozostáva z troch častí, a to Dobšinský a komiks, Život kníh a Písmená, ktoré píšu obrazmi.

Ak máte chuť na klasiku, ako napríklad Išlo vajce na vandrovku či O troch prasiatkach, príďte sa pozrieť na výstavu ilustrácií Vladimíra Krála. Jeho veľkoplošné ilustrácie na motívy z knihy Kozliatka môžete obdivovať v detskom oddelení.

Do rozprávkového sveta vás prenesú stále expozície. Jednou z nich sú aj veľkoplošné ilustrácie slovenského ilustrátora Bystríka Vanča, ktoré nájdete v regionálnom oddelení. Steny v detskom oddelení knižnice zasa zdobia ilustrácie z knihy Hávedník od Daniely Olejníkovej, aj diela Martiny Matlovičovej z knihy Prečo Fidlibum kuká a nie je kukučka či Chrochotík a Kvikalka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel