Galériu zaplnili farby leta a hudby

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. júna 2016, 14:30
  • Autor:am

Súčasťou aktuálne trvajúceho 61. music festivalu Piešťany nie sú len hudobné podujatia, na svoje si prídu i milovníci výtvarného umenia. Vo štvrtok 3. júna otvorili v Dome umenia Piešťany výstavu s názvom Farby leta.

Autorka obrazov Eva B. Linhartová otvárala výstavu sama, bez manžela a kurátora Bohumíra Bachratého. Napriek tomu sa však návštevníci čo-to dozvedeli o tvorbe i príbehoch sprevádzajúcich vznik jednotlivých diel. „Každé ročné obdobie má čarovné farby. Expozíciu som vyberala tak, aby farebnosť bola výrazná. Vystavené sú i pastelové diela na tému hudba,“ povedala E. B. Linhartová.

Kurátorstvo autorkiných výstav má na starosti jej manžel Bohumír. „Keď som dávala dokopy túto kolekciu, samozrejme, opýtala som sa, ktoré obrazy ku ktorým môžu ísť. Je to naše spoločné dielo,“ uviedla autorka. „Výtvarník vidí obraz svojím pohľadom, je mu blízky. Vie, že je za ním príbeh. Ani tu nie je žiadny obraz, ktorý by vznikol len preto, aby vznikol. Je iné, keď pri pohľade na dielo vidím, čo som zažila,“ prezradila. K jednému obrazu sa jej viažu dokonca i Piešťany. „Vystavila som obraz s názvom Spomienka na detstvo. Je neuveriteľné, že keď prejdem piešťanským parkom, mám pocit, že je to odtiaľ. Často sa mi stáva, že urobím krajinu a vidím ju až dodatočne. Ako keby som maľbou predbehla zážitok,“ dodala E. B. Linhartová.

Vydarená výstava potešila aj riaditeľku Domu umenia Editu Bjeloševičovú: „Je mi cťou, že autorka prijala pozvanie práve v období festivalu. Aktuálna výstava je inšpirovaná okolím, prírodou, hudbou. Patrí preto do hudobného diania, ktoré prináša 61. music festival Piešťany. Teší ma, keď návštevník prichádzajúci na podujatia realizované vo veľkej sále vojde aj do priestorov galérie.“

Výstava potrvá do 3. júla, no Dom umenia už teraz pozýva na netradičnú slávnostnú finisáž, ktorá sa uskutoční prvý júlový deň v prítomnosti kurátora.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 7.júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj