Fotografie zachytili históriu Piešťan

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 19. februára 2016, 08:23
  • Autor:am

Pri príležitosti 41. výročia prvej výstavy Fotoklubu Piešťany predstavila Galéria Fontána historické snímky kúpeľného mesta. V stredu 10. februára sa vo výstavných priestoroch návštevníci na vernisáži pokochali fotografiami, zachytávajúcimi Piešťany v ich neopakovateľnej podobe z čias socializmu.

Milovníci snímok si vďaka fotografiám pospomínali na hotel Slovan, amfiteátra, koncertov Darinky Rolincovej v jej detských časoch, dokonca spoznávali známych a priateľov. Porozprávali sa aj o láske k takzvanej „mokrej“ technike vyvolávania bez možnosti úprav fotografií v počítačových programoch. „Mnohí autori po dvadsiatich rokoch fotky zrevidovali, niektorí zahodili a som veľmi spokojný, že napríklad fotografie Eugena Juricu poskytla jeho dcéra,“ informoval o peripetiách pri zháňaní snímok galerista Martin Valo.

Návštevníci si zaspomínali na už zosnulých fotografov, ale úctu a obdiv si zaslúžili aj stále aktívni umelci, odkladajúci fotoaparát hádam len v spánku. „Fotky zo sedemdesiatych rokov sme robili v naivite mladosti bez uvedomenia, že majú aj spoločenskú hodnotu. Chceli sme len ukázať niečo pekné manželkám, priateľkám alebo známym. Keďže dnes hovoríme o globálnom otepľovaní, mladí už ťažko nafotia napríklad korčuľovanie na Váhu,“ povedal Vojtech Hank, člen Fotoklubu Piešťany.

Na záver vernisáže si všetci zaželali veľa šťastia a dobrého svetla. Výstavu fotografií, z ktorých každá má svoj vlastný príbeh, si môžete pozrieť do 6. marca.

Fotoklub Piešťany založili nadšenci fotografie vo vtedajšej Chirane v roku 1974. Začiatkom ďalšieho roka urobili prvú výstavu. Zanikol v roku 1989.
 

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 16. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava