Diela výtvarníkov nielen pre fajnšmekrov

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 30. septembra 2017, 07:51
  • Autor:Viera Dusíková

Krajinky, portréty, grafiky, busty, keramické diela, olejomaľby aj akvarely – to všetko a ešte viac môžu návštevníci výstavy s názvom Podoby umenia uvidieť vo Vile dr. Lisku, výstavných priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch.

Pestrú paletu výtvarného umenia z produkcie prevažne piešťanských autorov, ale i umelcov, ktorí sa s obľubou zúčastňovali maliarskych sympózií, či neznámych výtvarníkov, ktorí navštívili Piešťany, ocenia nielen fajnšmekri, ale aj učitelia výtvarnej výchovy so svojimi žiakmi.
Môžu obdivovať napríklad unikátny, ale nedokončený návrh plagátu pre piešťanské kúpele od dnes málo známeho rakúskeho umelca K. Edlera von Stur. Pracovníci Balneologického múzea ho získali v banskoštiavnickom antikvariáte.

Pre učiteľov i žiakov


„Bol by som veľmi rád, keby si výstavu prišli pozrieť školáci aj stredoškoláci, ktorí sa venujú výtvarnému umeniu. To i preto, že ponúkame naozaj rôzne podoby umenia vynikajúcich autorov,“ skonštatoval jeden zo zostavovateľov výstavy, historik múzea Andrej Bolerázsky.
„Výstava Podoby umenia I. z umeleckých zbierok nášho múzea prezentuje návštevníkom kolekciu diel, ktoré nie sú vystavené v stálych expozíciách múzea,“ prezentoval výstavu na vernisáži v utorok 19. septembra riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Zastúpené sú maľby, kresby, grafiky, umelecké diela z bronzu – plakety a medaily, keramika, busta. Nachádza sa tu napríklad súbor portrétov rôznych typov ľudí nielen z Piešťan z tvorby výtvarníkov zo začiatku 20. storočia, z obdobia prvej svetovej vojny a medzivojnového obdobia.
Návštevníkov zaujme napríklad portrét ženy vo sviatočnom odeve. „Je dielom neznámeho umelca, možno kúpeľného hosťa, D. Zgorského. Najväčšia kolekcia – súbor portrétov – je z tvorby kňaza a maliara Alexandra Buznu žijúceho a tvoriaceho v tomto regióne. Sú tu zastúpené aj portréty, ktoré sú dielom neznámych umelcov i málo známeho výtvarníka A. Frolku,“ skonštatoval riaditeľ.

Pocta domácim tvorcom


Na vernisáži privítali aj manželku nedávno zosnulého piešťanského keramikára Ľubomíra Jakubčíka. So slzami v očiach sa dívala nielen na diela svojho manžela, ale aj na jeho portrét. Zhotovil ho piešťanský maliar Emil Paulovič. „Je mi za manželom strašne smutno, samota je zlá. Chudák, veľmi si na konci života vytrpel. Posledný rok stratil zrak, čo veľmi ťažko znášal,“ utierala si slzy v smútočných šatách odetá Božena Jakubčíková.
Návštevníkov výstavy zaujmú aj diela maliara a grafika Aurela Kajlicha, ktorý väčšinu života prežil v Piešťanoch. Kajlich namaľoval obrazy s národopisnými motívmi – muža v klobúku a ženy v čepci. Z jeho tvorby je aj návrh plagátu výstavy venovanej umeniu a umelcom – divadlu, literatúre a hudbe 19. storočia.

Vystavené krajinky do zbierok múzea zrejme darovali menej známi maďarskí maliari, ktorí Piešťany navštívili pravdepodobne ako kúpeľní hostia. Kostol v obci Banka zachytil na akvareloch J. Kováts, dedinské domčeky sú na obraze G. Kádára. „Na výstave sú i diela členov zamýšľanej a plánovanej kolónie umelcov, ktorú tu chcel založiť Janko Alexy. Motívom diel Alexyho sú pamiatky tohto regiónu, J. Kollár si všimol starý kostolík Moravanoch nad Váhom a od Martina Benku je to typická krajinka s motívom zberu zemiakov. Architekt P. Weisz zachytil romantickú podobu cesty na Banke smerom ku Kostolu sv. Martina s vínnymi pivničkami,“ uviedol V. Krupa.
Výtvarní umelci druhej polovice 20. storočia, ktorých diela nájde návštevník na výstave, sú umelci dlhodobo žijúci a tvoriaci v Piešťanoch. Mária Šuľanová s typickými motívmi z Piešťan, Ctibor Krčmár s krajinkami inšpirovanými riekou Váh. Časovo najmladšie dielo je maľba od maliara a humoristu Milana Stana. Pohľad na Obtokové rameno Váhu ponúka v milej a prívetivej forme krajinky.


„Tvorba vynikajúceho výtvarníka a medailéra Mariána Polonského je zastúpená tromi dielami z bronzu – plaketou Osud, medailou s motívom boha medicíny Asklepios o budúcnosti medicíny a plaketou k siedmemu zjazdu Gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, na ktorej sa objavuje motív Moravianskej venuše. Dielo sochára a medailéra staršej generácie je návrh plakety Pribina od Jána Koniarka. Z obdobia prvej svetovej vojny je busta neznámeho nadporučíka rakúsko-uhorskej armády od srbského sochára S. Durdeviča, ktorý bol v Piešťanoch ako zajatec. Bojová scéna zasadená do horského prostredia je motívom obrazu V. Černého, ktorý namaľoval v roku 1915. Portrét jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín – generála Milana Rastislava Štefánika – je z medzivojnového obdobia a je od F. Fahrmanna,“ predstavil ďalšie diela riaditeľ múzea.

Úžitková keramika aj výjavy z vojny


Ako už bolo spomenuté, z keramickej tvorby je možno obdivovať charakteristické „oblé“ tvary prezentované keramikárom Ľ. Jakubčíkom, dlhé roky žijúceho a tvoriaceho v Piešťanoch. Nachádza sa tu i menšia kolekcia diel Jozefa Sušienku z Hlohovca, ktorý v minulosti pravidelne vystavoval na Soche piešťanských parkov. Tretím keramikárom, ktorého tvorbu si môžete pozrieť, je Ivan Polonský. Súbor úžitkovej keramiky má vysokú umeleckú hodnotu.
Ak vás zaujímajú diela inšpirované druhou svetovou vojnou, tragédiu a utrpenie nájdete zobrazené v dielach J. Baláža, V. Hložníka, J. Lebiša a I. Vysočana. Výstava potrvá do 3. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín