Ďalšia výstava piešťanských výtvarníkov

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 13. apríla 2017, 13:56
  • Autor:am

Výtvarný klub pri Mestskom kultúrnom stredisku v Piešťanoch má za sebou ďalšiu výstavu. Viac než osem desiatok diel prezentovali umelci pod vedením predsedu klubu Alojza Majerníka vo štvrtok 6. apríla v Zrkadlovej sieni Domu umenia.

Jarná výstava obrazov opäť ponúkla prezentáciu umenia rôzneho druhu. Počas vernisáže zaspievali dievčatá z folklórneho súboru Slnečnica a čo sa týka hlavného bodu programu, okrem stálic piešťanského výtvarného klubu, ktoré predviedli maľby, drevorezby či šperky rôznych tém a spracovaní, sa v kolektíve predstavili i dvaja noví autori.

„Moja tvorba je dynamická, v čase meniaca sa najmä preto, že hľadám svoj špecifický výtvarný jazyk a prejav. Ranejšia tvorba bola abstraktnejšia, no postupne sa plynule pretvorila do geometrických výjavov architektúry a urbanizmu. Je priamo prepojená s vplyvom subkultúry graffiti,“ povedal 25-ročný výtvarník Matej Vida, ktorý má doposiaľ za sebou tri autorské a so štvrtkovou už štyri kolektívne výstavy. V Piešťanoch uviedol tri obrazy z pochádzajúce z minulého roka, pričom námetom malieb je autorova fascinácia objektom trnavskej polikliniky. „Ústredná myšlienka je priamo zachytiť bezprostredne zachytiť zmyslovú skúsenosť. Obyčajné veci som vytiahol z kontextu a tie som spracovával,“ skonštatoval autor. K piešťanským výtvarníkom sa rozhodol pridať na základe rozhovoru s predsedom A. Majerníkom. „Pre neprofesionálnych autorov je účasť v klube vstupenkou do komunity a prichádzajú s tým ďalšie a ďalšie príležitosti prezentovať sa,“ dodal M. Vida.

Rovnako sa k umelcom pridala i ďalšia mladá tvár, a to Matej Mikuš, ktorý na výstave odprezentoval tri obrazy. „Všetky sú z môjho pohľadu viac-menej surrealistické. Použil som nezvyčajnú techniku spreja, aby to kričalo. Maľby sú inšpirované prírodou, abstraktným nanášaním farby, automatizmu so zavretými očami,“ uviedol mladý umelec, ktorý sa venuje tvorbe veľkých provokatívnych obrazov, ktoré podľa neho nie sú pre všetky oči. Kedysi pritom robil graffiti, no v súčasnosti sa venuje iba legálnym priestorom, ako napríklad oproti poliklinike v priestore Pozemok. Cez svoje maľby uvádza názor na súčasnú dobu a prezentuje ho ľuďom priamo a bez servítky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín