D. Berková: Maľovanie je vášeň

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 12. mája 2016, 12:17
  • Autor:am

Ak človek tvorí srdcom, divák to ihneď spozná. V stredu 4. mája sa priaznivci výtvarníctva stretli v piešťanskom Dome umenia a slávnostne otvorili emóciami nabitú výstavu Dariny Berkovej s názvom Labyrint duše.

Prehliadka diel je rozdelená na tri tematické celky, nechýbajú farebné olejomaľby či tušovo-pastelové kresby vytvorené perom s najtenším hrotom. V rámci tretieho celku sa D. Berková venuje netradičnej litografickej tvorbe. „Sú to grafické listy, maľujem ich na kameň, potom leptám. Vytvoriť ich je veľmi piplavá a ťažká práca. Jeden grafický list trvá vytvoriť aj mesiac,“ porozprávala D. Berková, ktorá práve touto technikou tvorí špecifickú kolekciu diel. „Z cyklu Slovania mám zatiaľ bohyňu jari, osudu a Matku Zem. Postupne chcem urobiť celú plejádu slovanských bohov. Prácu budem mať tak na dva-tri roky, je to pre mňa výzva,“ povedala autorka.

D. Berková je s umením spätá. „Prvotná je idea. Vtedy je to pre mňa vášeň, či myšlienku stvárnim do kameňa, kresby alebo maľby, je jedno. Robím si poznámky, študujem materiály. Prvoradá je čiara,“ prezradila autorka rozmanitých obrazov, v ktorých postavy majú zväčša privreté oči.

Názov Labyrint duše má svoje opodstatnenie. „Naše duše sú veľkým tajomstvom pre všetkých. Je krásne, keď do nich pozveme nazrieť jeden druhého. Ja vám teraz môžem odkryť čosi z mojich labyrintov,“ prezradila autorka. „Cítim veľkú česť, že môžem vystavovať v takýchto krásnych priestoroch. Mesto mi je blízke, chodievam sem na dovolenky,“ dodala na záver D. Berková.

Diela si môžete pozrieť počas celého mesiaca máj aj v rámci otváracieho koncertu 61. Piešťanského festivalu.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 10. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel