Abstrakcia pre náročných pozorovateľov

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 14. apríla 2016, 10:59
  • Autor:am

Tradičná Jarná výstava z dielní neprofesionálnych členov Výtvarného klubu pri piešťanskom mestskom kultúrnom stredisku skrášľuje zrkadlovú sieň Domu umenia. V prítomnosti autorov ju slávnostne otvorili v utorok 5. apríla.

Diela vystavilo 14 výtvarníkov, dominovala abstrakcia. Tá je aktuálne v kurze. „Ako sa mení život, mení sa aj divadlo, architektúra či výtvarná tvorba. Zvykáme si na trendy pre mnohých ľudí nezrozumiteľné, diela pre náročných pozorovateľov. Aj bežný človek v nich však môže nájsť silnú myšlienku,“ povedal predseda výtvarného klubu Alojz Majerník.

Medzi mladšiu generáciu autorov tvoriacich nekonkrétne umenie patrí Marianna Ručkayová. „Po realizme na podnet pána Majerníka skúšam abstrakciu. Prispôsobujem sa módnosti a vkusu ľudí,“ predstavila tvorbu autorka maľujúca akrylom. Olej vraj zapácha a je škodlivý. „Tvorím doma pri dvojročnej dcérke,“ dodala.

Medzi výtvarníkov sa vrátil Jozef Minárik z Modrovky. „Pôsobenie v klube ešte za bývalého režimu prerušil desaťročný pobyt v zahraničí. Na umenie nevystal čas. Túžba po maľovaní však zo mňa neskôr vybuchla,“ uviedol autor vystavených abstraktných obrazov, venujúci sa tiež rezbárčine. „Nemaľujem na plátno, ale na sololit. Farby rozlievam, rozotieram, potom znovu rozlievam, kvapkám. Jednoducho experimentujem,“ dodal.

Návštevníci venovali pozornosť aj iným artefaktom. „Výrobe šperkov sa ako samouk venujem asi desať rokov. Pracujem s drôtom a plastom, polodrahokamom, textilom, kožou. Ako pri každej ručnej práci potrebujem precíznosť a trpezlivosť,“ povedala členka klubu Margita Knapová.

„Na Slovensku vzniká veľa výtvarných klubov a im podobných inštitúcií, ale rovnako i zanikajú. Piešťanský výtvarný klub som založil v roku 1964. Uplynulo 52 rokov, rád by som sa vedenia zbavil, no všetci mi hovoria, že musím vydržať,“ uzavrel 79-ročný A. Majerník.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel