Z ôsmich tancov „zušky“ sedem umiestnení

  • Šport / Ostatné športy
  • 15. júla 2017, 13:14
  • Autor:V. Dusíková

Prišli, zatancovali a zvíťazili. Tak by sa dala v skratke zhrnúť aktivita tanečníkov Základnej umeleckej školy v Piešťanoch na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch v Budapešti – Dance & Song European Championship. Z ôsmich choreografií, ktorými sa nominovali, si domov doniesli sedem pódiových umiestnení.

Získali štyri zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Porota im udelila tri mimoriadne ceny za choreografie, s jedným tancom len o vlások minuli stupeň víťazov, skončili štvrtí. Na majstrovstvá ich pripravili učiteľky Dagmar Kuběnová a Monika Ondrášiková.

Podujatie sa konalo v hlavnom meste Maďarska od 28. júna do 2. júla. V prvý deň tanečníci zo Strieborničky súťažili s choreografiou Slnovrat v štylizovanom folklóre v kategórii B (hoby) juniori a hneď sa na prvý šup ocitli na najvyššom stupni víťazov. „Deti boli veľmi šťastné, ale najväčšia práca nás čakala až v nedeľu,“ skonštatovala D. Kuběnová.

Bolo to preto, že v dopoludňajšej časti nedeľnej súťaže získala v kategórii umelecký tanec – moderný balet formácie juniori v kategórii A (profi) piešťanská tanečná skupina Bella zlato s choreografiou Pieseň o jari a k tomu ešte mimoriadnu cenu poroty za choreografiu. V tejto istej kategórii sa umiestnili na stupni víťazov aj dievčatá z tanečnej skupiny Plejády. Obsadili tretie miesto.

Obrovskú radosť mali i juniorskí sólisti Natália Kupková, Lucia Rypáková a Samuel Bojnanský, tanečníci z Belly, ktorí získali zlato v kategórii javiskové výrazové tance. L. Rypáková a Alžbera Mjartanová, sólistky z Plejád, skončili na peknom štvrtom mieste.

Zlatí sólisti Samuel Bojnanský, Lucia Rypáková a Natália Kupková.

Popoludní pokračovala súťaž v ďalších kategóriách. Skupina Bella sa s choreografiou Strom umiestnila na druhej priečke. Takmer na záver súťažného dňa súťažili dievčatá a chlapci z folklórneho súboru Striebornička. S choreografiou Hijo de la Lune získali druhé miesto. „Na záver vyhodnotenia nás čakalo ešte prekvapenie – choreografie Strom a Hijo de la Lune okrem pódiového umiestnenia získali aj dve mimoriadne ceny poroty za choreografiu. Tanečníci boli veľmi šťastní, veď uspieť v takej obrovskej konkurencii profi choreografií nebolo jednoduché. Najmä, keď Striebornička pôvodne súťažila v kategórii B a na základe vysokého počtu bodov túto choreografiu porota preradila do vyššej kategórie. Takže sme maximálne spokojní – tanečníci aj učiteľky,“ tešila sa z obrovského úspechu D. Kuběnová.

Okrem pódiových ocenení a cien poroty Piešťanci očakávajú pozvanie na Intercontinental Championship, takže príprava sa nekončí. Pre tanečníkov z Belly, Plejád a Strieborničky budú prázdniny končiť trochu skôr, trénovať začnú už koncom augusta.

Tanec s názvom Strom skupiny Bella získal striebro.

O majstrovstvách po majstrovstvách


Každý, kto niekedy reprezentoval školu, mesto i krajinu, pozná pocity, aké prežívajú naši pretekári či tanečníci. Dojmy z majstrovstiev i z diania nám priblížila pedagogička tanca Dagmar Kuběnová: „V Budapešti bolo v tie dni vonku 32 stupňov Celzia, vo vnútri tiež, aj keď organizátori zabezpečili obrovské ventilátory a vháňače vzduchu. A ten náš Slnovrat tancujú v kožuchoch, takže sme mali čo robiť, aby sme tanečníkov udržali tak, aby dokázali podať výkon. Ale všetko dobre dopadlo.“
Po vyhodnotení sa Piešťanci presunuli do hotela, ktorý im zabezpečila prostredníctvom cestovnej kancelárie jedna z mamičiek. „Ubytovanie bolo super, deti boli po dve-tri na izbe, každá izba mala vlastnú kúpeľňu. A v strede poschodia, ktoré sme ovládli len my, boli dve odpočinkové zóny s obrovskými sedačkami a kreslami, kde sme sa vždy večer všetci stretli, hrali sme karty, deti púšťali hudbu, jednoducho pohoda,“ usmiala sa učiteľka.
Pretože v sobotu „zuškári“ nesúťažili, zašli si do Tropikária a popoludní do úžasného obrovského a moderného Aquaworldu. Tam sa do sýtosti vyšantili. „Večer sme si urobili rozlúčkovú párty s dvomi dievčatami – Betka Mjartanová odchádza na konzervatórium, Natálka Hubináková bude študovať na strednej škole mimo Piešťan, takže sme si pospomínali na to množstvo rokov, ktoré sme spolu prežili, dokonca sme si poplakali. I chlapci mali slzičky v kútiku oka,“ zaslzila aj samotná učiteľka.
A potom už utekali spať, aby boli všetci v nedeľu schopní podať výkony. „Musím pochváliť všetkých tanečníkov, ktorí sa všade – v športovej hale, v hoteli alebo na výlete – správali kultivovane. Nikoho sme nemuseli napomínať, sme na nich všetkých hrdé, sú to výborní mladí ľudia, tí nám nikde vo svete hanbu robiť nebudú. Takže sme mali takýto krásny koniec školského roka! A veru si ho všetci aj zaslúžili za to množstvo práce a tanečných úspechov, ktoré sme dali počas celého roka,“ zhrnula D. Kuběnová. 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava