Slnečnica žiarila v Taliansku

  • Šport / Ostatné športy
  • 7. septembra 2017, 11:32
  • Autor:Patrícia Pálková

Folklórny súbor Slnečnica pôsobiaci pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch ani toto leto nezaháľal.

Popri menších vystúpeniach bol súčasťou prestížneho medzinárodného festivalu ľudových remesiel a kultúry Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku a medzinárodného festivalu folklóru v talianskom Caltavuturo.
Po úspešnom festivale EĽRO sme vycestovali do zahraničia – na Sicíliu, kde sa spolu s nami predviedli aj súbory z domáceho Talianska, Brazílie, Ruska, Argentíny a Martiniku.

V meste Cefalú ukázali slnečničiari krásu slovenského folklóru.

Bývali sme v menšom historickom mestečku Caltavuturo, v ktorom nás privítal sám primátor mesta. Festival sa oficiálne začal vystúpením v amfiteátri, kde každý súbor vydal zo seba to najlepšie. Svoj voľný čas sme strávili na pláži alebo výletmi do okolitých miest. Prvým bolo Cefalú, ktoré je známe svojou katedrálou Premenenia Pána. Tu sa neskôr konal aj sprievod celým centrom mesta a my sme ľuďom ukazovali krásu slovenského folklóru.
Počas voľného dňa sme navštívili hlavné mesto Sicílie – Palermo. Prezreli sme si mnoho krásnych miest a pamiatok, napríklad katedrálu Teatro Massimo či tesné uličky, ktoré spestrili stánky s ovocím a zeleninou.
Kežmarok EĽRO: FS Slnečnica s pohárom majstrov sveta vo florbale.

Jednou zo zaujímavých udalostí, ktoré sme zažili, bola Biela noc. Koná sa neskoro v noci a jej princíp spočíva v tom, že miesta, ktoré bežne neslúžia na prezentáciu umenia, sa zo soboty na nedeľu do skorých ranných hodín premenia na javiská. Prvá Biela noc sa uskutočnila v Paríži v roku 2002 a my sme v Taliansku mali možnosť spestriť Bielu noc slovenským folklórom.
Náš výlet sme zakončili v Ríme. Videli sme mnoho historických a krásnych miest a pamiatok ako Koloseum, Anjelský hrad, Vatikán či Fontánu di Trevi. Uličky boli zaplnené obchodmi so suvenírmi, ktoré sme podonášali aj domov. Na tento výlet spomíname v dobrom a dúfame, že nabudúce sa znovu stretneme s ostatnými súbormi na folklórnom festivale v Taliansku.
Spoločná fotografia v civile na pamiatku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek