Slnečnica na slovenských hodoch v Paríži

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. decembra 2016, 10:45
  • Autor:FS Slnečnica

Po účinkovaní na medzinárodnom festivale v talianskom Alberobello sa piešťanský folklórny súbor Slnečnica vybral na slovenské hody do hlavného mesta Francúzska – Paríža.

„Slovenské hody v Paríži sa už tradične konajú pod záštitou Asociácie fráncúzsko-slovenského priateľstva. Stávajú sa príležitosťou stretnutia Slovákov žijúcich dlhodobo i krátkodobo nielen v Paríži, ale aj v celom Francúzsku a okolitých štátoch. Organizačne sa na nich podieľa aj piešťanská rodáčka Edita Manáková,“ uviedol pre Piešťanský týždeň šéf Slnečnice, Miroslav Donoval.

Po niekoľkoročnej prestávke tak opätovne Piešťanci prispeli svojím reprezentačným programom, aby priblížili zvyky a tradície viacerých regiónov Slovenska. „Choreografie a temperament slovenského folklóru chytili prítomných za srdcia a určite aj vďaka tomu sme naviazali nové kontakty so Slovákmi žijúcimi vo Švédsku, Írsku či Anglicku,“ dodal M. Donoval.

Folklórne vystúpenia dopĺňali ochutnávky tradičných slovenských jedál, zabíjačkových špecialít, ale aj výstavy výtvarných prác a remeselných výrobkov.

Za dlhoročnú spoluprácu s Asociáciou francúzsko-slovenského priateľstva súbor Slnečnica ocenili plaketou s názvom Spájanie mostov, ktorá symbolizuje priateľské vzťahy medzi Francúzskom a Slovenskom.

Piešťanskí folkloristi mali možnosť vidieť a navštíviť mnoho pamätihodností a krás Paríža. „Fascinovaní sme boli návštevou Louvru, Versailles i Invalidovne, plavili sme sa po Seine a vystúpili aj na Eiffelovu vežu, odkiaľ sme mali Paríž ako na dlani. Ku koncu nášho pobytu bolo všetkým ľúto, že trval iba päť dní,“ dodal vedúci súboru.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 29. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj