Piešťanský tanečník získal striebro v Rakúsku

  • Šport / Ostatné športy
  • 23. júna 2016, 13:38
  • Autor:vd

Na majstrovstvách Rakúska v Grazi získal striebornú medailu 26-ročný breaker Boris Turčan. Medzi svetovou i európskou elitou tanečníka, ktorý zvláda 34 otočiek cez chrbát, poznajú pod prezývkou Bobeš. Tak ho volajú kamaráti.

Súťaž sa konala v dňoch 11. a 12. júna. Do športovej haly sa zišli najlepší tanečníci rôzneho veku z Rakúska či z Nemecka v kategóriách hip hop, street dance, break dance, show i scenika. „Tancoval som break dance battle. Na parkete som súperil s ďalším tanečníkom na hudbu, ktorú púšťal dídžej. Nepotreboval som choreografiu, išlo o improvizácie. Prekvapilo ma, že v kvalifikačnom kole som sa musel odprezentovať až štyrikrát,“ uviedol B. Turčan.

Porotcovia vyberali z 280 choreografií. Štyria najlepší v každej kategórii si potom dali tanečné súboje. „Keďže som sa ocitol medzi nimi, v semifinále aj vo finále som odtancoval po tri kolá. Semifinále som vyhral pomerom bodov 5:0 a finálové kolo som prehral 1:4. Pre mňa bolo síce finále vyrovnané, ale priznám sa, že mladý Nemec, čo vyhral, mal výrazne väčšiu kondíciu. Preto svoj výsledok hodnotím ako uspokojivý a s druhým miestom som sa stotožnil,“ skonštatoval Bobeš.

Rakúšania mali podľa neho precízne vypracovaný nielen tanec, ale aj akrobaciu – triky, saltá. Sršali energiou, mali dobrú kondíciu. „Veľa tanečníkov bolo z rovnakej školy, podporovali sa na maximum. Aj ku mne boli veľmi priateľskí. Tlieskali, podávali ruky. Keď sa im niečo páčilo, nebáli sa prejaviť sympatie a spýtať sa, odkiaľ som. Mal som z toho super pocit,“ dodal breakdancer.

Pre tancovanie sa Piešťanec rozhodol vo februári roku 2014.  Prepracoval sa tak, že vedie tanečnú školu, má vlastnú skupinu. Je odvážny, cieľavedomý, priateľský. Začiatočníkom odkazuje: „Svojím spôsobom každý nový prvok na začiatku bolí. Keď bolesť prejde, máte dve možnosti: buď to robíte konečne dobre, alebo úplne zle. Myslím si, že o krčnú chrbticu sa netreba báť. Netreba myslieť na strach, pretože strach rovná sa brzda! Každopádne, najväčším súperom môžem byť iba ja sám. Je len na mne, ako veľa budem trénovať a koľko do toho investujem a obetujem času.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek