Narodeniny Š. Nosáľa si pripomenuli aj v Piešťanoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 26. januára 2017, 09:13
  • Autor:am

Jedna z najvýznamnejších osobností kultúrneho života na Slovensku dovŕšila životné jubileum. Profesor Štefan Nosáľ, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice, oslávil v piatok 20. januára krásnych 90 rokov. Dom umenia Piešťany, ako domovská scéna Lúčnice, si pre jeho obdivovateľov pripravil v deň profesorových narodenín program.

Medailónik o živote Š. Nosáľa vystriedal príhovor Mariána Turnera, generálneho riaditeľa umeleckého súboru Lúčnica. Potom si diváci pozreli film Rodná zem, v ktorom sa profesor predstavil ako tanečník.

„Mám veľké šťastie, že profesor mi stále hovorí – toto je môj riaditeľ. Vážim si to, pretože je to mimoriadny človek. Dalo by sa povedať, že je zakladateľom slovenskej národnej kultúry. Je to obrovský kultúrny veľvyslanec Slovenska a, ako hovorím, cestuje časom. Už niekoľko generácií ho zažíva na javiskách, v rozhovoroch, tvorbe. Myslím si, že tým časom prechádza kvalitne, pretože ho generácie uznávajú a obdivujú,“ uviedol M. Turner.

Š. Nosáľ v deň svojich narodenín do Piešťan nedorazil, no životné jubileum oslavoval aj medzi priateľmi v Lúčnici. Okrem prísnosti vždy dokázal a stále dokáže svojich zverencov pochváliť, ba dokonca je povestný je svojím humorom. „Keď som sa ho pýtal, či si príde na konkurz vybrať ľudí, povedal, že príde, lebo mu nevyberieme pekné dievčatá,“ prezradil M. Turner.

Mnohé s ním zažil i bývalý tanečník, scénograf a pedagóg Viliam Ján Gruska, ktorý v Lúčnici tancoval i profesorovi asistoval. „Stal som sa priateľom jeho rodiny. S manželkou sme neskôr boli často pozývaní na jeho meniny, narodeniny. Stretával som sa tam s viacerými mimoriadnymi osobnosťami i s manželkou Štefana Nosáľa. S ňou som potom, keď som začal sám vytvárať programy, spolupracoval,“ uviedol V. Gruska. Zhodnotil i profesorov prínos. „Nie každý máme rovnaký vzťah k vlastným predkom, dejinám. On cez tance a choreografie formoval národné sebavedomie. Byť vlastencom je u všetkých národov sveta základnou výbavou, z čoho potom pramení prajnosť, porozumenie, žičlivosť. To dobre spoznal aj Š. Nosáľ a vštepoval to do všetkých,“ dodal V. Gruska.

Prof. Štefan Nosáľ sa narodil 20. januára 1927 v Hriňovej. Po absolvovaní osemročného gymnázia v Banskej Bystrici v rokoch 1939-1947 pokračoval v štúdiu na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave, ukončil ho v roku 1953 s titulom stavebný inžinier. V rokoch 1953-1957 absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v odbore choreografia tanca. Od roku 1968 začal na VŠMU pôsobiť ako pedagóg na Katedre tanečnej tvorby. V roku 1982 mu prezident republiky udelil titul profesor. Absolventi z jeho triedy patria k najvýznamnejším umeleckým vedúcim, choreografom, pedagógom i špičkovým interpretom mnohých tanečných súborov, divadiel a umeleckých škôl doma aj v zahraničí.

V roku 1949 sa Š. Nosáľ stal tanečníkom Lúčnice ako člen mužskej skupiny Odzemkári. Od roku 1951 prevzal pozíciu umeleckého vedúceho a hlavného choreografa súboru. Jeho takmer 70-ročné kontinuálne vedenie Lúčnice je odborníkmi i širokou verejnosťou považované za svetový unikát.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 24. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav