Lúčničiari predviedli to najlepšie

  • Šport / Ostatné športy
  • 17. mája 2016, 07:59
  • Autor:am

Dom umenia Piešťany, ako domovská scéna slovenského klenotu s
názvom Lúčnica, opäť hostil tento svetoznámy folklórny súbor. V piatok
13. mája sa na umeleckých doskách predstavili temperamentní tanečníci, usmiate tanečníčky, speváci, ba dokonca i hudobníci. V sále nechýbal ani otec súboru, profesor Štefan Nosáľ.

Vypredaná sála Domu umenia praskala vo švíkoch, milovníci slovenskej národnej kultúry sa začiatku predstavenia nevedeli dočkať. Pred rozsvietením javiskových reflektorov však jeden „boďák“ zamieril priamo do publika a všetkým ukázal miesto, kde sedí čestný hosť Š. Nosáľ. Svojich zverencov podporoval počas celého predstavenia.

Umelci divákov natoľko nadchli, že si búrlivým potleskom vyžiadali dokonca prídavok. Tradičný Širákový tanec, dievčenská Čirčianka a Vitaj jar, dokonca i Sviatok na Zemplíne sa vďaka živelnému prevedeniu postarali o emóciami nabitý večer.

Na piešťanských doskách si zatancoval aj rodák Pavol Pilař. „Na pódiu bolo výborne. Účinkovanie v Lúčnici je určitá etapa života, ktorú zažijete iba raz. Potom na ňu budete už len spomínať, preto si ju musíte užiť naplno,“ priznal tanečník.

Pocit zadosťučinenia ovládol aj vedenie súboru. „Predstavenie bolo veľmi špeciálne, pretože málokedy sa príde pozrieť i pán Nosáľ. Dom umenia je naša domovská scéna, a tak nás navštívil. Bol som preto nervózny. Ak by bolo zle, všetci by sme dostali hubovú polievku. No rozprával som sa s ním a bol spokojný,“ povedal Mikuláš Sivý, asistent choreografa a pedagóg tanca. „Myslím si, že predstavenie dobre dopadlo, prišlo veľmi dobré publikum, za čo sme v Piešťanoch vždy veľmi vďační. Som spokojný,“ uviedol asistent choreografa.

Reprezentačný program, ktorý súbor predviedol aj v kúpeľnom meste, udržiavajú v Lúčnici stále aktuálny aj pre nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v rámci Európskej únie. „Budeme veľa cestovať po Európe.
Navštívime Štrasburg, Paríž, Brusel, Londýn, Moskvu… Chceme tam ukázať to najlepšie,“
porozprával M. Sivý. Prezradil tiež, že milovníci folklóru sa už teraz majú na čo tešiť. Lúčničiarov čakajú dve veľké jubileá, a tak je v prípravnej fáze opäť nový program.


 

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel