Lúčnica: Publikum si vytlieskalo prídavok

  • Šport / Ostatné športy
  • 29. septembra 2015, 08:51
  • Autor:am

Klobúky, kroje, valašky a mašle vo vlasoch. Hľadisko Domu umenia sa v piatok 25. septembra zaplnilo do posledného miesta milovníkmi folklóru a svetoznámej tanečnej skupiny, už desaťročia šíriacej slovenskú kultúru do rôznych kútov zemegule.
Lúčničiari v Piešťanoch otvárali 35. divadelnú sezónu.

Prvé standing ovation si hneď na začiatku vyslúžil 88-ročný Štefan Nosáľ, dlhoročný umelecký vedúci súboru. Výkony svojich zverencov sledoval pozorným okom z hľadiska. Po zhasnutí svetiel sa na pódiu ako prvý objavil Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica. V slávnostnom príhovore sa menovite poďakoval za prípravu výnimočného večera všetkým, od kuričov až po riaditeľku kultúrneho stánku.
Divákom sa zatajil dych, keď s prvými tónmi živej hudby vyšli na pódium energickí a usmiati tanečníci. V reprezentačnom programe, výbere najlepšieho z ich tvorby, predviedli všetky známe tance – Šarišská polka, Vitaj jar, Širákový alebo Čirčianka. Publikum očarili ženské piruety, mužské skoky a obratné tancovanie s palicami a klobúkmi. Dalo im to i dostatočne najavo, takmer po každom čísle nasledoval nezastaviteľný potlesk a niekoľkokrát zaznelo aj „bravo“, hľadisko ich dokonca donútilo zatancovať prídavok. O dojmy zo slávnostného otváracieho večer sa s čitateľmi Piešťanského týždňa podelila aj Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia: „Veľmi sa teším z plnej sály a ľudí nadšených umeleckým programom. Teším sa, že generálny riaditeľ M. Turner veľmi dôstojne otvoril 35. umeleckú sezónu. Pre Piešťany je veľkou cťou, že prišiel aj pán profesor Š. Nosáľ, národný poklad kultúrno-spoločenského diania na Slovensku.“
Pozrite si krátke video z vystúpenia a fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.


((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel