Folklórny súbor Slnečnica precestoval celú Európu

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. decembra 2014, 13:06
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Súbor, ktorý vznikol v roku 1985 ako záujmový krúžok, mal svoje prvé vystúpenie na stužkovej slávnosti. Reč je o Folklórnom súbore Slnečnica, ktorý má svoje miesto na tanečnej scéne už takmer tridsať rokov. Viac nám o ňom povedal jeho umelecký vedúci Miroslav Donoval.

► V akom veku sú vaši tanečníci?

– Súbor má prípravku, kde sú deti od 5 do 11 rokov. Keďže doba sa pohla dopredu a tínedžeri už pôsobia staršie, po tomto veku prechádzajú do „veľkej“ Slnečnice. Momentálne máme veľmi mladú zostavu, pretože vlani nám odišlo niekoľko skvelých tanečníkov do bratislavských súborov, ako je Ekonomik, Lúčnica či Čarovné Ostrohy. Niektorí sú aj v žilinskom Stavbári.


► Vychovali ste úspešné osobnosti?
– Je ich veľa, niektorí z nich sa uplatnili aj v profesionálnom živote. Napríklad Paľo Piláš tancuje v Lúčnici. Tiež v nej pôsobil Miro Hanák, ktorý momentálne pracuje v Myjave v oblasti kultúry, a mnoho ďalších. Zaujímavé je tiež to, že vyše desať absolventov vyštudovalo folkloristiku a máme dvanásť manželských párov.


► Vystupujete aj v zahraničí?
– Áno, okrem škandinávskych krajín sme precestovali celú Európu. Boli sme tiež v Číne či Bolívii. Máme veľmi veľa zážitkov, ale to by vedeli skôr povedať deti. Ony zažijú omnoho viac, ako si ja myslím.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 2. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava