Folklórny súbor Slnečnica oslávil jubilejnú tridsiatku

  • Šport / Ostatné športy
  • 11. apríla 2016, 21:37
  • Autor:am

Pred tridsiatimi rokmi dostal Miroslav Donoval úlohu prispieť k zvýšeniu kultúrnej úrovne mládeže na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch. Šťastie na talentované deti sa snúbilo s tvrdou drinou a vznikol folklórny súbor Slnečnica. V sobotu 9. apríla oslávil v Dome umenia Piešťany veľkolepým a emotívnym vystúpením 30 rokov svojej pôsobnosti.

Čardáše, liptovské tance či cigánske rytmy – to všetko vytvorilo v sobotu večer nezabudnuteľný zážitok. Obrovské ohlasy nevytvorili len súčasní tanečníci, ale i malé deti z FS Slnečnička a najmä bývalí členovia. Možno neoplývali závideniahodnou kondíciou, avšak predviedli, že tanec majú stále v krvi a publikum vedia zabaviť aj po mnohých rokoch. Mix všetkého, čo Slnečnica za 30 rokov vyprodukovala, zdvihol publikum na nohy a súbor si vyslúžil úprimné standing ovation.

„Ťažko sa mi rozpráva, premáha ma vzrušenie. Pociťujem silné emócie. Niekedy by som si s našimi umelcami aj rada zatancovala, no napĺňa ma aj pohľad na nich. Za výkonmi vidím prácu,“ uviedla po koncerte pedagogička Petra Klasovitá. V súbore tancovala od roku 1997, neskôr si dala študijnú pauzu a vrátila sa už na post lektorky. Dať dokopy generácie bývalých a súčasných tanečníkov a vytvoriť dvojhodinový program bolo náročné i preto, že viacerí majú vlastné zázemie, rodiny, deti. „Semtam praskli nervy, vyskytla sa nedisciplinovanosť. No som šťastná, že napokon sme sa do toho všetci obuli a zvládli to,“ dodala P. Klasovitá.

Hrdinom večera sa stal umelecký vedúci súboru M. Donoval. So Slnečničiarmi už čo-to preskákal. „V čase vzniku súboru som mal veľké šťastie, v jednej triede sa stretli skutočne aktívne dievčatá aj chlapci. S pomocou manželov Horňákovcov a zriaďovateľa, elektrotechnickej priemyslovky, sa nám podarilo zostaviť krúžok a neskôr folklórny súbor Slnečnica,“ povedal divákom a pripomenul, že v hľadisku sedia i účastníci historicky prvého vystúpenia z februára 1987. Pridal i úsmevnú „pikošku“: „V súbore vzniklo dvanásť manželstiev, a keďže máme dobré vzťahy s Lúčnicou, rysujú sa ďalšie dve-tri. Priamo v Slnečnici už dávno svadba nebola, no tiež sa ukazuje, dvaja mladí začali žiť v hriechu.“ Nielen smiech však vládol výročnému vystúpeniu. „Som dojatý, nadšený, spokojný. Pohľad na tanečníkov ma stále nadchýna a dáva mi silu pokračovať,“ prezradil pre Piešťanský týždeň M. Donoval. Úspešným sobotňajším koncertom však nič nekončí, vedúci súboru prisľúbil, že Slnečnica určite oslávi aj ďalšie narodeniny.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava