Čierno-Biely Svet: Láska medzi „gadžovkou“ a Rómom

  • Šport / Ostatné športy
  • 28. septembra 2016, 13:21
  • Autor:pror/TS

Jedinečné tanečné divadlo v podaní členov Folklórneho súboru Vranovčan odkrýva čierno-biele videnie sveta v niekoľkých podobách, ideovo viazané na silné emócie.

Predstavenie Čierno-Biely Svet pripravili jeho tvorcovia pri príležitosti 45. výročia založenia súboru a jeho premiéra uzrela svetlo sveta v októbri 2013. Naštudovanie celistvého diela trvalo členom FS Vranovčan tri roky. Projekt je spomedzi amatérskych folklórnych súborov jedinečne spracovaný. Za sebou má tridsaťjeden repríz a okrem Slovenska sa s ním predstavil v kanadskom Toronte i v írskom Dubline.

Hlavnou ideou tanečného divadla je ukázať tanečné, spevácke a hudobné tradície majoritnej a minoritnej spoločnosti, v tomto prípade motivovanej rómskym etnikom. Predstavením ponúkame širší pohľad na svet okolo nás, ktorý vychádza z duálneho princípu – deň a noc, svetlo a tma, dobro a zlo, radosť a smútok, pohreb a svadba. A práve na týchto pilieroch vznikol príbeh mladej „gadžovky“ a Róma. Obidvaja sa do seba zaľúbia a ich láska je nakoniec spečatená sobášom v osade so všetkými, už dnes zabudnutými  zvykmi a obradmi.

V predstavení sa objavuje autentický tanečný, hudobný a spevácky materiál z archívnych nahrávok z 50. až 80. rokov či terénnych výskumov v osadách v Zámutove, Petrovanoch, Sečovskej Polianke, Bardejove, Raslaviciach a v ďalších obciach, priamo od nositeľov ľudových tradícií. V takmer 110-minútovom tanečnom divadle sa predstaví 60 účinkujúcich vo vyváženej tanečnej, speváckej a hudobnej zložke. Dejová línia je vhodne doplnená obrazovou projekciou.

Poďte sa teda s nami pozrieť na príbeh zakázanej lásky plný smiechu a sĺz. Zhliadnite Čierno-Biely Svet, ktorý v skutočnosti takým ani nemusí byť. Predstavenie si môžete pozrieť 15. októbra o 19.00 h v Dome umenia v Piešťanoch. Predpredaj lístkov je v Dome umenia alebo na www.ticketportal.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava