Hudobný tip: Robert Pospiš & Martin Sillay – Balady

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. apríla 2016, 08:12
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 22.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album Balady od hudobnej dvojice Robert Pospiš a Martin Sillay, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Real Music House v decembri minulého roka. Považujem ho za jeden z najlepších slovenských hudobných počinov roku 2015.

„Už roky to bola naša vysnívaná nahrávka. Slovenské balady v novom zvuku. Vyberali sme z obrovského množstva piesní. Najdôležitejšia pre nás bola hodnota príbehu a zvuková atmosféra. Album sme nahrávali naživo s výbornými hudobníkmi – violončelistom Romanom Harvanom a bubeníkom Juraj Šušaníkom. Žiadne špekulácie, zaujímala nás podstata skladieb. Rozhodli sme sa prerozprávať ich naším rukopisom. S výnimkou poslednej skladby sú všetky doplnené mojimi textami. Pieseň Po hore, po hore je úplne autorská. Veríme, že poslucháčov osloví nová lyrika týchto nádherných piesní. Album otvára divoká Stojí hruška v sade. Je to surová skladba, zrejme najtvrdšia, akú sme kedy nahrali. Aj preto sme sa ju rozhodli zaradiť hneď na začiatok. Balady pre nás symbolizujú určitú tvrdosť. Nechceli sme nahrať album s vyhladenou produkciou. Väčšina skladieb pochádza zo živej session. Tento prístup podľa nás splýval s naším pôvodným úmyslom – nahrať slovenské balady inak. Aj preto sme skladby prearanžovali tak, aby korešpondovali s naším hudobným cítením. Zmenami prešli aj texty. Cítil som, že im musím dodať osobnejší rozmer. Vznikli tak naše slovenské balady,“ opisuje nahrávku Balady spevák a hudobník R. Pospiš.

Album Balady si budete môcť vypočuť už túto sobotu o 22.00 h vo vysielaní Rádia Piešťany!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek