Hudobný tip: Jonatan Leandoer127 – Katla

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. júla 2017, 09:04
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike Hudobný tip predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberáme tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke.

Yung Lean, imidžovka predchádzajúcich sezón, najsmutnejší chlapec Švédska a kľúčová persóna súčasného trapového soundu v jednom, sa minulý týždeň ozval pod novým menom Jonatan Leandoer127.
Autor adolescentných hitov Hurt, Kyoto či Afganistan vydal demo Katla, objavujúce novú (možnú) podobu jeho tvorby. Posledný album z roku 2016, Frostgod, bol vcelku bezpečným pseudoexperimentovaním s doterajším zvukom. Katla prináša nový cit pre štruktúru skladieb. Dostávame abstraktné syntetizátorové básne s Leanovým melancholickým spevom a prednesom v rodnom jazyku.

Autor už v predchádzajúcej tvorbe nadužíval funkciu autotune, umelo ladiacu hlas do požadovaných tónin. Na Katla sa z obľúbeného doplnku stáva plnohodnotný výrazový prostriedok.

Katla nie je vyslovene dobrým alebo podareným demom. Od 20ročného rapera je však odvážnym priklonením sa k akémusi postrapovému poetizmu. Lean často spomína, že jednou z jeho obľúbených kníh je Čajka Jonathan Livingston. Práve k individualizmu a poetike spomenutej novely sa Katla približuje najviac.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava