Hudobný tip: Jazz Q – Symbiosis

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. augusta 2015, 08:24
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 21.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album Symbiosis od českej džezrockovej formácie Jazz Q, ktorý sa nezabudnuteľne zapísal do histórie československej hudobnej scény v roku 1974. Je plný prekvapení. V porovnaní s predošlým albumom Pozorovateľna došlo k veľkej zmene v spôsobe hrania. Z čistokrvného džezrocku sa zrazu stáva experimentálny umelecký rock, v ktorom úžasne splýva melancholická temná atmosféra, bluesová gitara a ľahkosť hrania na elektrické piano v podaní lídra skupiny Martina Kratochvíla. Ďalším veľkým prekvapením je speváčka Joan Dugganová, najmä v šestnásťminútovej skladbe Čarodej, ktorá začína tajuplným vokálom prelínajúcim sa s Kratochvílovým pianom.
Ak sa niečo hudobníkom na albume Symbiosis podarilo, tak je to stupňujúce sa napätie a gradácia, ktoré pôsobia na poslucháča meditačne až hypnoticky. Kompozičná voľnosť prináša do hudby veľký priestor, v ktorom sa tak presadí hudobná improvizácia. Napriek tomu, že rock nebol povoleným a preferovaným hudobným štýlom, Jazz Q sa od tohto nezmyselného pravidla odpútali a spravili dosku podľa toho, čo cítili. Voľnosť a umenie bez hraníc. To je album Symbiosis, ktorý sa ťažko popisuje slovami, no napriek tomu som sa o to pokúsil.
Všetkým preto odporúčam vypočuť si tento hudobný skvost, plný ozajstného umenia. Už túto sobotu o 21.00 h na vlnách Rádia Piešťany!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava