Hudobný tip: Genesis – Foxtrot

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. júla 2015, 08:29
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 21.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album Foxtrot od progresívno-art rockovej skupiny Genesis. Tento, v poradí tretí štúdiový album, je mnohými poslucháčmi považovaný za vôbec najlepší album tejto anglickej formácie. Z hľadiska histórie rockovej hudby treba Genesis vnímať ako pojem, ako skupinu, ktorá zanechala veľké kultúrne bohatstvo na poli progresívneho rocku a art rocku. Okrem nej však treba vyzdvihnúť aj sólové albumy jednotlivých členov Anthonyho Phillipsa, Petra Gabriela, Phila Collinsa, Steva Hacketta, Mika Rutherforda a Tonyho Banksa, ktorí pokračovali v originálnom ponímaní rockovej hudby aj po rozpade kapely.
Skupina sa pred nahrávaním predošlého albumu Nursery Cryme ešte len hľadala a dávala dokopy konečnú zostavu, ktorá sa predviedla v plnej sile na albume Foxtrot. Ten som vybral, pretože krásne ukazuje, ako môže spolu fungovať päť veľmi silných hudobných individualít. Dovolím si tvrdiť, že zdravá konkurencia medzi členmi priniesla ovocie a podstatne prispela k vytvoreniu najlepšej dosky Genesis. Počúvanie tohto albumu je pre mňa vždy sviatkom. Stačí stlačiť play a poslucháč sa na hodinu ocitá v inom svete, plnom fantázie a hudobnej geniality.
Čo viac napísať o tomto klenote? Toľko hudobných nápadov sa ťažko popisuje slovami, preto odporúčam vypočuť si album Foxtrot a nechať sa unášať muzikou ako prúdom rozbúrenej vody.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava