Hudobný tip: Collegium Musicum – Konvergencie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. mája 2016, 08:04
  • Autor:Adam Kvasnica

V rubrike Hudobný tip predstavujem albumy, ktoré stoja za vypočutie. Vyberám tituly, ktoré sú zaujímavé po hudobnej i po koncepčnej stránke. Hudba sa však lepšie počúva, ako sa o nej číta, preto si budete môcť vypočuť ukážku z predstavovaného albumu každú sobotu o 22.00 h na vlnách Rádia Piešťany.

Hudobným tipom na tento týždeň je album Konvergencie od slovenskej art rockovej formácie Collegium Musicum. Ide o vôbec prvý slovenský rockový dvojalbum, ktorý bol nahrávaný v štúdiu Československého rozhlasu v Bratislave v septembri a októbri roku 1971. Jedinečný a nenahraditeľný Marián Varga, silno ovplyvnený tvorbou skupín Yes a Emerson Lake & Palmer, vytvára spolu so zvyškom skupiny nadčasové dielo, ktoré je nedocenené aj po 40 rokoch.

Známy hudobný publicista Marián Jaslovský napísal: „Strany dvoch platní Konvergencií sú štyrmi stranami tej istej mince. Označujú cesty, ktorými sa bude Varga uberať s Collegiom i bez neho. Zovretá suita s detským zborom, transformácia Rimského-Korsakova, pesničky, improvizovaná elektronická hudba.“ Myslím si, že lepšie sa v skratke tento jedinečný album opísať ani nedá.

Môžete si ho vypočuť už túto sobotu o 22.00 h vo vysielaní Rádia Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava