Suvereno prezentoval literárnu prvotinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. februára 2016, 08:01
  • Autor:am

Zmeniť vlastné JA si vyžaduje veľa disciplíny, vôle či nových poznatkov. Svoje o tom vie i 31-ročný raper Lukáš Lacko, známy pod pseudonymom Suvereno. Mnohí z fanúšikov si pred rokmi začali všímať neprehliadnuteľnú zmenu v jeho názoroch, tvorbe a prezentácii. Práve preto sa umelec rozhodol napísať literárnu prvotinu, knihu Premena s podtitulom Mením seba – mením svet. V utorok 16. februára ju prezentoval i v piešťanskom Centre knihy a Piešťanskému týždňu poskytol exkluzívny rozhovor.

► Predstavte svoju knihu.
Už podľa názvu sa človek môže dovtípiť, že ide o zmenu života na úrovni fyzickej, emocionálnej aj duchovnej, premenu individuálnu, osobnú. Prešiel som ňou v posledných rokoch a ďalej pokračujem. V závere knihu premosťujem od individuality k ľudstvu, ku kolektívu, čo treba spraviť, aby sme dokázali meniť svet okolo seba. Pretože moc meniť veci máme všetci. Treba len odmietnuť odmala vštepovanú doktrínu, že naše ja je iba malým bezvýznamným pešiakom a nič nezmôže. To je prvé, pochopiť silu, ukrývajúcu sa v každom z nás. Podľa sociologických výskumov priemerný človek počas života ovplyvní desaťtisíc ľudí. A to už je malý svet.

► Podnet na vašu premenu má kde svoje korene?
Ťažko vtesnať do niekoľkých viet podstatu knihy. Premena sa najvýraznejšie uskutočnila zhruba pred piatimi, šiestimi rokmi. Pád na dno po istých udalostiach ma nakopol. Môj život sa úplne odlišoval od súčasnosti, nazvem ho divokým a niekedy aj nezrelým a nerozumným. No precitol som, zmenil rebríček hodnôt a nechal sa unášať prúdom s veľkým P, Prúdom života. Znamená to všímať si symboly, znamenia. Sila ma zrazu zaviedla na miesta, o akých sa mi ani nesnívalo, a k zisteniu, čo k životu nepotrebujem a ako meniť veci vo svoj prospech.

► Zmenili ste sa aj navonok? Vnímali premenu vaši blízki?
Vonkajší zjav súvisí s vnútorným, inak to nefunguje. Najlepší ukazovateľ je skladba Lotosový kvet. V tejto piesni je zhudobnená celá moja kniha a vo videoklipe aj fotografie. Oko je brána do duše a človek reč tela neoklame. Keď niekto uvidí fotky z dávnej minulosti a zo súčasnosti, zistí enormný rozdiel. Sám sa niekedy pozerám na staré ja so slovami – Preboha, kto to bol?

► Podarilo sa vám okolie inšpirovať?

Moje skladby nie sú súkromné, som umelec, hudobník, ovplyvňujúci mladých a širšiu verejnosť. Je na mojej osobnej zodpovednosti, ako tento vplyv využijem. Či v prospech vývoja ľudstva, alebo naopak, moc zneužijem a budem mládež ohlupovať.

► Vidíte na fanúšikoch zmenu?
Jednoznačne. Aký interpret, takí poslucháči. Premenou prešla aj moja poslucháčska základňa. Je úplne zmenená. Starší fanúšikovia, zvyknutí na tvrdšiu, vulgárnejšiu tvorbu, samovoľne odpadli. Česť výnimkám zopár ich zostalo pri mne, no len preto, že aj oni sa zmenili. No a prišli noví.

► Literárna tvorba je odlišná od tvorby piesní. Uvedomili ste si to pri písaní knihy?
Presne, je to iný rozmer. Začiatok sprevádzali obavy, že kniha je príliš veľké sústo a nedám to. Píšem však, že treba spáliť strach v energiu a využiť ju vo svoj prospech. Zhlboka som sa nadýchol a povedal si, že to zvládnem. S pribúdajúcimi kapitolami mi vzrastalo sebavedomie a prvé knižné dielo i hrdosť, že sa mi to podarilo, sú na svete a budem pokračovať.

► Pripravujete novinky aj v hudobnej tvorbe?
Samozrejme, som hladný po hudbe. Nový album plánujem vydať v závere roka. Možno prídem k perióde, že vždy po albume napíšem knihu.
 

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj