Pokrstili knihu o Imrichovi Winterovi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. októbra 2015, 15:00
  • Autor:am

Piešťanský amfiteáter na chvíľu opäť ožil. V stredu 23. septembra v ňom hruškovicou pokrstili druhú knihu nemeckého autora Kaya Zeisberga, nesúcu názov Pán Luna. Opisuje život mladšieho z bratov Winterovcov, Imricha. Krstu sa zúčastnila aj jeho vnučka Kristína Stankovská, žijúca v Piešťanoch.

Prvá publikácia približovala život niekdajšieho budovateľa kúpeľov Ľudovíta Wintera. Tentoraz spisovateľa inšpiroval pokračovateľ rodu, viac umelecky cítiaci Imrich. Napriek tomu, že obaja pracovali v prospech mesta Piešťany, v mnohých názoroch sa nezhodovali.
Dejisko krstu, amfiteáter, vznikol na popud Imreho. Otvárali ho skladbou Franza Schuberta s názvom Nedokončená. Na stredajšom krste ju zahral klavírny virtuóz Richard Rikkon. Symboliku si vychutnal aj spisovateľ. „Hneď po príchode do amfiteátra mi vyhŕkli slzy. Stalo sa mi to po druhý raz,“ povedal K. Zeisberg. Vyjadril radosť z vyčisteného a znovu ožívajúceho prírodného divadla, no potešilo ho i to, že sedí na pódiu s vnučkou hlavného hrdinu knihy.
Krstnými rodičmi sa stali primátor Piešťan Miloš Tamajka a K. Stankovská. Vnučka spomenula i to, že Winterovci bývali v socialistickej spoločnosti tabu. „Moji súčasníci vôbec nevedeli, kto Winterovci sú. Starý otec sem skutočne priviedol veľkých umelcov. Dojalo ma, že si ho autor vybral ako tému románu. Veď ani nie je Slovák,“ skonštatovala. Na záver knihe zaželala, aby ju prečítali všetci Piešťanci.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel