Kniha týždňa: Básničky pre domáce paničky – Mirky Ábelovej

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. júna 2016, 08:17
  • Autor:mg

Tento týždeň dávame do Vašej pozornosti najnovšiu zbierku básni z pera vynikajúcej slovenskej poetky Mirky Ábelovej. Vydalo vydavateľstvo Artforum.

Predošlé dve Mirkine zbierky básni Striptíz (2011) a Na!(2014), vyvolali značnú pozornosť, najmä kvôli intimite, priamočiarosti, útočnosti a trefnej irónii.Básničky pre domáce paničky sú voľnou kompozíciou, v ktorej stretávame 62 rozličných mien a bezprostredne odvíjajúcich sa hlasov dnešných mladých žien. Tie rozprávajú príbehy priamo uprostred svojich práve prežívaných osobných, intímnych každodenných situácií, konfliktov, vzťahov, mužov, žien, detí, problémov, úvah, predstáv, túžob, absurdít a banalít dní a nocí, nádejí, frustrácií, fóbií, smiešností, nepokojov, nezmyslov a veľkej prázdnoty až po vlastný balans na hranici života a smrti.Všetky tie hlasy ponúkajú znepokojujúcu výpoveď o tom, čo sa deje pod povrchom nevyspytateľného životného vzťahu, v ktorom žije dnešná žena a dnešná spoločnosť.Hlas autorky je jasný a poznateľný, bez príkras, hovoriaci za horúca, nesie ho súčasný bezprostredný jazyk, ktorý žije okolo nás v ústach ľudí, dýcha v ňom básnická sugescia skratky myslenia a konkrétneho videnia, trefná irónia, absurdný humor, nesentimentálny cit aj oslobodzujúca bláznivosť.Kresby Ivany Šátekovej presne vystihujú atmosféru zbierky a pridávajú jej celkom novú vrstvu. Ľahký úsmev, ktorý spontánne vyvolajú sa však občas zmení na mrazivý úškrn, sprevádzaný neodbytnou myšlienkou – veď túto tu predsa poznám.
Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v kníhkupectve Centrum knihy,Winterova 31(bývalý Mliečny bar), 921 01 Piešťany. Tel: 033/7730541 www.centrumknihy.sk  fb: Centrum knihy
Taktiež si môžete uplatniť zľavu  s 10%  kupónom, ktorý nájdete v regionálnom týždenníku Piešťanský týždeň pod článkom „Kniha týždňa“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava