D. Hevier: Svet zachránia rozprávky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. mája 2015, 14:53
  • Autor:vd

Za šesťdesiat rokov napísal Daniel Hevier šesťdesiat kníh. Pri príležitosti svojich okrúhlin chodí od mesta k mestu za deťmi, aby na svojej Hevitour 60 nabral inšpirácie a podobne ako v Piešťanoch medzi školákmi omladol. V tričku s nápisom „S deťmi sa dá dohodnúť“ sa mu to vo štvrtok 21. mája podarilo.

Kúpeľné mesto bolo jeho dvadsiatou druhou zastávkou. Prečo si ho autor zaradil do svojho putovania? Lebo tu má kamošov a v piešťanskej knižnici mu je fajn. Hevier repoval, hral na klávesy pieseň z albumu Žuvačková mafia, ktorú otextoval pre piešťanskú kapelu Slniečko alias Punto a rybacé hlavy: „Po meste sa prebíja, žuvačková mafia. Prváci a prváčky kradnú chodcom žuvačky.“
Priznal sa, že s mestom ho spája nielen úspešná spolupráca so Slniečkom, má tu aj ďalšie spriaznené duše – karikaturistu Boba Perneckého a rodáka z Piešťan, spisovateľa Dušana Dušeka. „Dnes som vám priniesol ukázať svoju šesťdesiatu knihu. Keď počítam, že prvú som napísal ako pätnásťročný, vychádza mi, že v niektorých rokoch som tých kníh musel napísať viac,“ skonštatoval D. Hevier.
Deťom sa predstavil nielen ako textár piesní, spisovateľ, muzikant,
ale aj ako rozprávač. Priblížil im svoje detstvo prežité v Ratnovciach, porozdával im papierové škatuľky na použité monočlánky, čím ich chcel nenásilnou formou naviesť na ekologický zber druhotných surovín, ktorý propaguje počas svojho turné po Slovensku. Povedal im tiež, že sa už veľmi teší na festival Pohoda, kde vystúpi s kapelou Hevi Dubi Komiks Band.
Na záver poprial školákom pekné prázdniny. Deti si mohli v knižnici kúpiť jeho poslednú knižku s názvom Svet zachránia rozprávky. Myslí to vážne, a preto túto myšlienku šíri, kade chodí.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 26. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf