VIDEO: Folklór pod mušľou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. augusta 2017, 06:40
  • Autor:Viera Dusíková

Tancovať na dažďom pokropenom pódiu Hudobného pavilónu v mestskom parku bolo síce v nedeľu 6. augusta trošku riskantné, ale folklórne súbory Máj, Modrovanky-Krojovanky i Podhoranka to zvládli excelentne.

Sviatočnú atmosféru – chvíľu s dáždnikmi nad hlavou a potom už bez nich – si užilo množstvo divákov. Tlieskali, povzbudzovali, fotili si svojich. Deti, súrodencov, manželov, manželky, všetkých účinkujúcich z nášho regiónu vyparádených do nádherných krojov – sviatočných aj pracovných.


„Naša skupina Modrovanky-Krojovanky sa prezentovala pásmom Konopa, konopa. Zostavili sme ho z piesní, tancov i tradičných priadok, teda spracovania konopy až do jej finále, keď gazdiná rozdá dievkam na vydaj už utkané konopné plátno,“ prezradil tanečník i spevák Lukáš Vrábel. Pri jednom z kolovrátkov sedela speváčka Monika Struháriková z Modrovky, ktorá v nedeľu hviezdila aj ako speváčka piešťanského Mája. „V Modrovankách tancujem i spievam a vo Folklórnom súbore Máj spievam. Diváci si mohli vypočuť piesne z východu – Ach, mamičko moja a Ani by ja neverila, čo je okolie Zemplína. Veľmi pekná je i pieseň Ej ty hoľa, hoľa.“
FS Máj týždeň týchto prázdnin strávil vystúpeniami aj výletmi v bulharskej Sofii a ako sme sa dozvedeli, práve nacvičujú pásmo Goral. V Piešťanoch odtancovali nielen svoje krásne myjavské tance, ale i mnohé iné – plné dynamiky a mladosti.

Piešťanský FS Máj sa prezentoval aj tancami z Myjavy.

A ako hovoria starí folkloristi, každá dobrá zábava sa končí v krčme, ani tejto nechýbal charakteristický moment družnosti pri pohári pálenky. „Folklórna skupina Podhoranka si na dnes pripravilo pásmo V šenku. Zabavíme sa, vypijeme si, zatancujeme si aj zaspievame piesne z okolia Kočína-Lančára i Šterús,“ povedala Piešťanskému týždňu umelecká vedúca Silvia Justová.
Modrovanky-Krojovanky zaujali publikum pásmom Konopa, konopa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín