V Kursalone zaznejú „labutie piesne“ Schumanna a Wolfa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. marca 2017, 12:49
  • Autor:ts

V piešťanskom Kursalone sa v utorok 7. marca o 19.00 h uskutoční intermediálny koncert s názvom SHAPED SONGS venovaný posledným piesňovým cyklom Roberta Schumanna a Huga Wolfa. Obaja zomreli na následky smrteľných chorôb. Počúvaním a vcítením sa do koncertu zažijete hudobno-psychologickú sondu životných osudov týchto dvoch velikánov umenia.

Vtedajšia originálna historická renesančná poézia určila špecifické hudobné spracovanie. Obaja skladatelia sa na sklonku života dostali do neľahkých duševných stavov, ktorých posledné štádiá im ho predčasne zobrali. U Schumanna bola príčinou úmrtia mánio-depresia, u Huga Wolfa kolaps spôsobený vtedy neliečiteľným syfilisom. 

Schumannov vokálny cyklus Gedichte der Königin Maria Stuart (BÁSNE MARIE STUARTOVEJ) je nemeckým prekladom francúzskeho originálu písaného Máriou Stuartovou. Jej životný príbeh sa v histórii umenia chápal ako spracovanie mučeníckeho osudu; témami hrdosti, útrap, pokory a bolesti. Nie je vylúčené, že skladateľ týmito – v porovnaní s predchádzajúcimi opusmi – hudobne striedmymi piesňami, písanými v optike svojej postupujúcej choroby, pripodobnil svoj osud tragickému osudu panovníčky.

Drei Gedichte von Michelangelo (TRI PIESNE NA BÁSNE MICHELANGELA) je Wolfovým cyklom pôvodne štyroch piesní poézie renesančného umelca Michelangela Buonarrotiho, z ktorého poslednú skomponovanú pieseň skladateľ po dokončení sám zničil. Témami sú básne precítené Hugom Wolfom pravdepodobne tiež cez jeho osobný náhľad krátko pred kritickým štádiom ochorenia, kde aj motívmi pominuteľnosti a rezignácie naznačuje svoje životné pocity.

Cieľom Shaped Songs nie je uviesť piesne iba ako estetický zážitok náhodnou dramaturgiou preferovaných diel. Vytvára hudobno-psychologickú sondu životných osudov dvoch ľudí – skladateľov, cez diagnózy, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou posunuli v istom období ich života chápanie ich vlastného diela, sveta, aj ich samotných. 

ÚČINKUJÚ:

Eva Šušková – soprán

Peter Mazalán – tenor

Ivan Šiller – klavír (Cluster Ensemble)

Fero Király – elektronika (Cluster Ensemble)

Vstup voľný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav