V Dome umenia sa dívali na P. Dominga

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. januára 2017, 09:20
  • Autor:am

Do Domu umenia Piešťany hneď v úvode začínajúceho sa roka zavítali viac než dve stovky divákov. V sobotu 7. januára milovníkov kultúry neodradilo ani mrazivé počasie, vychutnať si prišli už štvrtý priamy prenos z Metropolitnej opery v New Yorku. Tentoraz sa špička operného sveta predviedla s dielom Nabucco, po prvý raz sa pritom publikum v Piešťanoch dívalo na prenos v HD kvalite.

Po troch premietaných inscenáciách, ktorými boli Tristan a Izolda, Don Giovanni a Láska zďaleka, sa milovníci operného umenia navnadili na sledovanie diela Nabucco, ku ktorému hudbu skomponoval slávny taliansky skladateľ Giuseppe Verdi.

Pätnásť minút pred začiatkom sa v sále piešťanského kultúrneho stánku začali usádzať hostia, postupne sa im na plátne zobrazili zábery na divákov priamo v Metropolitnej opere. Publikum začalo sledovať, čo sa deje v New Yorku, a to v reálnom čase.

Na radosť všetkých prítomných sa potom zjavili hudobníci na čele s dirigentom Jamesom Levinom, hudobným riaditeľom Metropolitnej opery. Viacero kamier ponúklo divákom náhľad do tváre a na emócie samotného dirigenta, pohľad na sólistov, dokonca i detaily na prsty hudobníkov, brnkajúce do strún jednotlivých nástrojov. Po úvodnom entrée začali aj diváci v Piešťanoch spontánne tlieskať. Na plátne sa napokon zobrazili speváci v dráme z obdobia starovekého Babylonu, pričom v titulnej role kráľa Nabucco sa predstavil svetoznámy Plácido Domingo. Celé predstavenie bolo sprevádzané slovenskými titulkami pod plátnom.

Štvrté premietanie sa napriek treskúcej zime a začiatku roka nezaobišlo bez veľkého záujmu. „Veľmi sa tešíme z návštevnosti, pretože sme začínali s počtom divákov približne 70-80, neskôr ich prišlo 120-140 a v sobotu do Domu umenia zavítalo viac než 250 návštevníkov,“ povedala na margo Nabucca riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Za myšlienkou začať naživo premietať operu z New Yorku do Piešťan stál generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica Marián Turner. „Pre nás sú priame prenosy z Metropolitnej opery výzvou, ktorú sme začali realizovať v umeleckej sezóne 2016/2017. Pripravili sme desať titulov, ktoré odpremietame vo veľkej sále,“ uviedla riaditeľka. Pritom nezabudla pripomenúť, že bez pomoci všetkých pracovníkov kultúrneho stánku by sa realizácia uskutočnila len ťažko.

Ak ste sa doposiaľ neodhodlali navštíviť newyorskú operu v Piešťanoch, máte na to ešte šesť pokusov. Najbližšie sa na plátne predstavia umelci 21. januára o 18.55 h v tragédii Rómeo a Júlia. Nebojte sa pritom obliecť elegantne a naladiť sa na výnimočnú atmosféru. „Prenosy považujeme za slávnostné a mnohí návštevníci to tak ponímajú v rámci svojho odevu. Podarilo sa nám teda priniesť vznešené operné umenie do najväčšieho jednosálového kina na Slovensku. Verím, že z titulu na titul budú tieto prenosy úspešnejšie,“ dodala na záver E. Bjeloševičová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava