Swingovali v dobových kostýmoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. júna 2017, 09:26
  • Autor:am

V rámci 62. music festivalu Piešťany sa diváci preniesli do prvej polovice 20. storočia. Svoje umenie totiž v malej sále Domu umenia v pondelok 12. júna predviedlo hudobné zoskupenie Fats Jazz Band.

Dobové kostýmy, hudobné nástroje a usmiati umelci priniesli na Nábrežie I. Krasku príjemnú historickú atmosféru. „V Piešťanoch hrávame pravidelne už od nášho vzniku v roku 2010 a vždy sa do tohto mesta nesmierne radi vraciame. Atmosféra kúpeľného mesta, v ktorom je množstvo budov práve z obdobia, ktorého hudbu hráme, nám je logicky veľmi blízka,“ uviedla speváčka Jana Dekánková. Nadšené povzbudzovanie publika na prídavky a standing ovation vraj hudobníkom urobili obrovskú radosť.

Repertoár, s ktorým sa Fats Jazz Band predstavili, tvoria transkripcie pôvodných originálnych nahrávok z obdobia 20. až 40. rokov minulého storočia. „To znamená, že ich kapelník musí prácne zapísať do nôt zo zašumených nahrávok, pretože k tejto hudbe žiadne noty neexistujú,“ prezradila J. Dekánková.

Muzikanti teda zahrali najlepšie kusy z pera legendy amerického džezu Thomasa „Fats“ Wallera, ktorého meno si si prepožičali aj do svojho názvu. Okrem toho si diváci vychutnali i skladby, ktoré pôvodne nahrali najväčšie legendy raného džezu ako Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Clarence Williams či Ella Fitzgerald. Zazneli aj slovenské skladby – foxtroty a tangá, ktoré preslávil doyen slovenskej populárnej hudby František Krištof Veselý, ale i niekoľko skladieb z českej proveniencie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava