Svetoví hudobníci v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. júna 2017, 13:16
  • Autor:am

V Piešťanoch sa opäť predstavili mená nenahraditeľné v umeleckom svete. Vo štvrtok 22. júna na pódiu Domu umenia vystúpili spolu so Slovenskou filharmóniou ukrajinský klavirista Pavel Gililov a slovenský skladateľ a dirigent Peter Breiner, ktorý dlhodobo žije v New Yorku a jeho umenie je kritikmi uznávané po celom svete.

Na koncerte zazneli diela velikánov ako Gershwin či Musorgskij. „Cítil som sa tu výborne a musím povedať, že som ani neočakával, že budem mať takú nádhernú sálu, publikum a nástroj,“ povedal na margo piešťanského koncertu klavírny virtuóz a štvrtkový sólista Pavel Gililov.

Predstavil sa práve v diele, ktoré prepožičalo názov celému koncertu – Rapsódia v modrom. „Toto dielo je pre mňa novinka, naštudoval som ho len minulý rok a uviedol na novoročnom koncerte v Salzburgu. Reakcia ľudí bola fantastická, boli nadšení, a ja som bol taktiež nadšený tým, ako reagujú. Toto dielo v sebe spája kultúru Európy i Ameriky do veľmi príjemnej, komunikatívnej polohy. Mienim ho hrať aj naďalej,“ dodal sólista.

Koncert si prišiel vychutnať a zároveň oceniť dirigenta Petra Breinera aj generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica Marián Turner. „Mali sme výnimočnú príležitosť. Vystúpila Slovenská filharmónia, ktorá má už 60-ročnú tradíciu a je domácim telesom na tomto festivale. Novinkou však bolo, že dirigent, autor, a tiež jubilant P. Breiner uviedol v premiére svoje dielo Srowroam. Je to dielo, o ktorom on sám tvrdí, že je dosť negatívne a pesimistické, no pri svojej šesťdesiatke sa tak možno i cíti,“ prezradil M. Turner, ktorý však v dielach cítil chlapčenský, humorný náboj, akým vraj dirigent oplýva.

Ten si okrem potlesku za fenomenálny výkon zaslúžil i obdiv prítomných, pretože sa počas koncertu vyrovnával so zdravotnými problémami, ktoré ale na sebe nenechal znať. Tesne pred koncertom ho totiž seklo v chrbte, nemohol sa takmer hýbať, no vystúpenie dokončil so cťou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 27. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel