Šošokova vízia sa naplnila

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. novembra 2014, 11:21
  • Autor:M. Perlák

Šieste výročie odchodu džezmena Jozefa Doda Šošoku do hudobného neba a 10. výročie založenia International Jazz Piešťany si pripomenuli koncertom v piešťanskom Kursalone. Free Tenors tu vystúpili v piatok 21. novembra.

Frontman skupiny Harry Sokal si zaspomínal na Doda Šošoku i na zrod starého Art Jazz Gallery. Koncertom ho sprevádzali Bernard Wiesinger, Ondřej Štveráček, Tomáš Baroš a Marián Ševčík. Spomienke predchádzala vo štvrtok minulého týždňa posledná zo sérii vernisáží, ktorá sa venovala karikatúre a džezu. „Desať rokov nie je dlhá doba, džez má a mal oveľa dlhšiu tradíciu v Piešťanoch,“ povedal na vernisáži Viktor Nižňanský, ktorý spolu s Milanom Binčíkom a Dodom Šošokom International Jazz Piešťany zakladali.
Počas tých rokov fungovania sa na pódiách starej Art Jazz Gallery, Domu umenia a v Kursalone vystriedalo mnoho špičkových hudobníkov z celého sveta. Pochopiteľne by to nešlo bez príspevkov donorov, bez nadšenia mnohých zainteresovaných ľudí. Džezové koncerty od začiatkov zachytával Piešťanský Fotoklub, neskôr sa stal „dvorným“ fotografom Vojtech Hank.

Štvrtkový koncert, kde vystúpil Róbert Balzar Trio, umocnila výborná atmosféra, Róbert Balzar zaspomínal na obdobie, keď úzko spolupracoval s Dodom Šošokom. Návštevníci koncertu dostali na záver dvoj-DVD, prvé mapuje plagáty, bulletiny a fotografie a druhé prináša zostrih videozáznamov z koncertov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 25. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava