Šesťdesiat rokov umenia v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. mája 2015, 14:02
  • Autor:ip/ts

V Dome umenia otvoria jubilejný 60. ročník Piešťanského festivalu. V sobotu 30. mája zaznejú neodmysliteľné slávnostné fanfáry a oslava šesťdesiatich rokov v spoločnosti kvalitného umenia začne v spoločnosti orchestra Slovenskej filharmónie, ktorý vedie dirigent Rastislav Štúr.

Hudobní fajnšmekri sa môžu tešiť na program – Slávnostnú predohru Es dur – Jána Levoslava Bellu. V prvej časti zaznie Koncert pre klavír a orchester a mol op. 16 Edvarda Hagerupa Griega. V druhej sa pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa rozoznejú hlasy členov zboru pri diele Antona Brucknera Te Deum c dur.
Piešťanský festival je súčasťou kultúrneho diania v meste bez prestávky už od roku 1955. Pýši sa aj titulom druhý najstarší hudobný festival našej novodobej histórie. Iniciátorom a zakladateľom bol skladateľ Eugen Suchoň, ktorý ho spolu so svojimi spolupracovníkmi pozdvihol už v prvých rokoch existencie na špičkovú európsku úroveň. Počas šiestich dekád na ňom účinkovali najvýznamnejšie hudobné domáce i zahraničné telesá a vynikajúci vokálni i inštrumentálni sólisti.
Tohtoročné festivalové jubileum bude výnimočné svojím programom, na ktorom sa predstavia významné domáce hudobné telesá ako Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor, Slovenský komorný orchester, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna opera Banská Bystrica, Moyzesovo kvarteto, Štátny komorný orchester Žilina a ďalšie.
K najvýznamnejším domácim sólistom budú patriť klavirista Marián Lapšanský, vokálni sólisti Eva Hornyáková, Terézia Kružliaková, Tomáš Černý, Peter Mikuláš, flautista Miloš Jurkovič, huslisti Dalibor Karvay, Peter Michalica a Ewald Danel, harfistka Katarína Turnerová, organista Stanislav Šurin, súbor Collegium Wartberg a mnohí ďalší.
V rámci festivalu vystúpia i zahraniční umelci z Českej republiky – Janáčkov komorný orchester, Balet Národního divadla v Brne, ďalej mládežnícky symfonický orchester z Lincolnshire z Veľkej Británie či poľský klavirista Pavel Dombrovsky. Súčasťou festivalu budú aj majstrovské kurzy Petra Dvorského, na ktorých sa zúčastnia a aj koncertne vystúpia mladí vokálni sólisti zo Slovenska i zo zahraničia.
V tomto jubilejnom roku sa tiež návštevníci môžu tešiť na mimoriadne podujatia, medzi ktoré bude patriť výstava sôch majstra Jána Ťapáka, spomienkový koncert na speváčku Evu Kostolányiovú s Art Music Orchestra a Speváckym zborom Lúčnice, ako aj jubilejný koncert Petra Nagya a skupiny Indigo.
Centrom festivalových podujatí budú priestory Domu umenia, niektoré vybrané komorné koncerty uvedú v Kongresovom centre na Kúpeľnom ostrove a v meste Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel