Saxofonisti ozvučili nemý film s Charlie Chaplinom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. apríla 2017, 08:41
  • Autor:vd

Predstavte si Charlie Chaplina ako mladého roztržitého a absolútne nepraktického hasiča v nemom filme, do ktorého si každý jeho kolega s chuťou kopne. Najlepšie do zadku. Ešte aj tieto zvuky sú v nemom filme „nemé“. V Piešťanoch však nemý film s hereckou legendou a komikom ožil vďaka saxofónovému kvartetu Saxophone Syncopators.

Diváci v Kongresovom centre Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany ochutnali v stredu 5. apríla nevídanú lahôdku, ktorú im namiešal vo svojich ragtimových aranžmánoch Ladislav Fančovič spolu s tromi ďalšími unikátnymi saxofonistami – Pavlom Hoďom, Jánom Gašpárekom a štíhlou blondínkou Frederikou Babuliakovou. Hralo im to vážne aj zvesela.

Najskôr sa predstavili klasickou hudbou autorov svetovej značky – Wolfgangom Amadeom Mozartom či Johannom Sebastianom Bachom, potom pridali novodobejšie hranie. Skladby Mariána Lejavu, Ernie Ardmana, Felixa Feista, Georgea Linusa Cobba, Sebastiana Yardiera a Teda Koehlera v drvivej väčšine aranžoval pre saxofóny už spomínaný slovenský klavirista, saxofonista a aranžér L. Fančovič.

Po krátkej pauze na upravenie techniky nasledovalo premietanie nemého filmu z roku 1916 – ozvučili ho práve štyria saxofonisti. Bola to zvláštna chvíľa sledovať Charlieho Chaplina, ako sa naháňa po bielo-čiernom plátne so svojím neodmysliteľným klobúčikom a paličkou a zároveň vnímať všetky zvuky filmu – do posledného detailu prostredníctvom živých ragtimov a hot jazzových skladieb kvarteta, ktoré v tme osvecuje len jedna lampa na javisku. Zážitok, na aký sa nezabúda.

Diváci nevedeli, že hudobníci na dosiahnutie najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku použili originálne dobové hudobné nástroje z 20. rokov minulého storočia. Nástroje síce nevideli, ale počuť ich bolo – synchronizovane s každou scénou, s každým zvonením hasičského telefónu či zvončeka, ktorý vtipný Chaplin zvysoka i zhlboka bagatelizoval. Bolo to geniálne.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek