S pesničkami je to ako so vzťahom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. júla 2016, 08:35
  • Autor:A. Mathiasová

Český spevák, bubeník a gitarista David Koller, ktorého preslávilo pôsobenie v skupine Lucie, vystúpil v posledný májový víkend v Piešťanoch a v sobotu 16. júla sa predstaví na festivale Vrbovské Vetry. Hlavný headliner CityFestu poskytol Piešťanskému týždňu exkluzívny rozhovor.

Ako sa vám vystupovalo v Piešťanoch?

Nám sa hralo super. Snažili sme sa vytvoriť náladu, ktorá bude konvenovať s prostredím. Myslím si, že to je povinnosťou každého umelca, pretože to nerobíme pre seba.

Hrá sa vám lepšie na veľkých pódiách?

Veľmi to nerozlišujem. V kapele si zakladáme na tom, že chceme hrať veľa, aby sme boli živí. Teraz je to trochu prerušené tým, že koncertujem s kapelou Lucie. S nimi hrám tiež rád, pochopiteľne.

Ako sa cítite, keď vás ľudia zastavujú na ulici?

Je to veľmi milé. Akurát na to človek niekedy nemá čas, alebo je ponorený vo svojich veciach. Ale je to milé a snažím sa to brať veselo.

Ktorá z vašich skladieb je vám najmilšia?

– Práve teraz vymýšľam svoj „best of“, ktorý by som chcel vydať na jeseň a budúci rok by som chcel koncertovať na Slovensku. Oslovujem niekoľké výrazné kapely, ktoré hrajú úplne iné štýly, či by nechceli urobiť coververzie. A pretože svoje dosky nepočúvam, skôr len hrám pesničky pre ľudí, tak zisťujem, ktoré skladby sa páčia. Predieram sa svojimi doskami, skladbami a zisťujem, čo mi je blízke a čo nie. Myslím si, že sú to tie veci, ktoré hrám na koncertoch. Človek si ich chce zahrať, aj keď niekedy je výber ovplyvnený tým, čo chce publikum. Je to teda mix toho, čo chcem ja a čo chcú ľudia.

Všetky skladby opisujú váš život?

– Niekedy je to aj zo života niekoho iného. Vôbec sa nebránim, aby mi niekto napísal dobrú pesničku. Napríklad Oskar Petr mi napísal tri pesničky, ktoré som si upravil podľa seba. Som veľmi rád, že som ho kedysi oslovil. Je to náhoda. Urobíte napríklad sto pesničiek, ale medzi nimi je dobrých možno päť alebo desať.

Dá sa dopredu odhadnúť, ktorá skladba bude úspešná?

– Vôbec nie. Je to ako so vzťahom. Myslíte si, že to bude super, ale po čase zistíte, že z toho nebude nič.

Aké je kombinovať spev a bicie?

– Spievať a bubnovať je vzrušujúce do tej miery, ako je človek pripravený. Keď ste veľmi pripravený, rozohraný, tak je to dobré. Ide o to, aby človek vytvoril atmosféru, ľudia zabudli na svoje každodenné starosti a začali sa baviť s vami. Dostanete ich do štádia, keď sú odstrihnutí od okolia a začnú tancovať a podobne.

Dokážete si predstaviť, že by ste boli niečím iným ako muzikantom?

– Keď som sa vyučil, vedel som, že chcem robiť muziku, len to nešlo zo dňa na deň. Robil som upratovačku v zvláštnej škole, najväčšiu radosť som mal, že som tie deti naučil splachovať toalety. Tiež som predával obrazy, keramiku, sklo. Pracoval som dokonca v archeologickom výskume, čo bolo výborné zamestnanie s inteligentnými ľuďmi. Muzika ma však baví najviac.

Chcete niečo odkázať svojim fanúšikom v Piešťanoch?

– Počúvajte dobrú muziku a majte dobrú náladu. To vám pomôže prežiť život s gráciou.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín