Rodina Hlbocká predviedla koledy i fašiangové zvyky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. februára 2017, 10:12
  • Autor:am

Uchovávať zvyky našich predkov je záslužná činnosť. Na jej výsledok sa vždy príde pozrieť mnoho milovníkov kultúry a folklóru. V stredu 25. januára si diváci prišli do Kultúrno-spoločenského centra Fontána v Piešťanoch pozrieť i vystúpenie Rodiny Hlbockej. Osemčlenná zostava predviedla, aké piesne sú späté s vianočnou či fašiangovou atmosférou.

Predstavenie s názvom Zimný koncert sa začalo vianočnými piesňami a koledami z rôznych regiónov Slovenska, keďže takáto atmosféra pretrváva až do 2. februára – do Hromníc. „Koncert sme otvorili Hlásnikom, ktorý v obci vždy hlásil, koľko je hodín a oznamoval dôležité správy,“ začala rozprávanie mama rodiny Katarína Hlbocká.

Pozvoľne v programe prešli do fašiangového obdobia, ktoré je plné zábav, plesov, svadieb a cezročného obdobia. „Naši priaznivci mohli takisto vidieť a počuť piesne, ktoré sme zaranžovali vždy s iným zoskupením nástrojov a iným interpretom z našej rodiny. Tak sa postupne predstavili všetky naše deti a, samozrejme, aj my, rodičia,“ povedala K. Hlbocká.

Počas koncertu hrali na rôznych ľudových nástrojoch, čím ich aj predstavili. Využili gajdy, fujaru, rôzne píšťalky, pílu, drumbľu, husle, mrmlák, violončelo, ozembuch, nineru, heligónku, ladené zvonce a rôzne sprievodné nástroje. „Súčasťou koncertu bolo aj hovorené slovo, v prvej časti zväčša vianočné vinše a koledy. Diváci sa tiež dozvedeli informácie aj o našej rodine, deťoch, čo kde študujú, čím sa zaoberajú, čomu sa venujeme,“ uviedla K. Hlbocká.

Nedá sa vraj jednoznačne povedať, ako dlho sa rodina na takýto koncert pripravovala, pretože „v pohotovosti“ musia byť stále. „Máme nacvičený repertoár, ktorý musíme pravidelne cvičiť, oprašovať, zveľaďovať a postupne ho rozširujeme a meníme. Takže manžel vyberie nejakú ľudovú pieseň, rozpíše noty pre jednotlivé hlasy nástrojov aj spev, každý si to nacvičí sám, samozrejme, s malými deťmi to nacvičujeme my, no a potom sa zhrávame. Popritom vychytáme prípadné muchy alebo pridáme niečo, čo nám napadne,“ prezradila mama Katarína. Takéto spoločné zhrávanie trvá dovtedy, kým nie sú s výsledkom úplne spokojní. Potom nové piesne zaradia do repertoáru a skúšajú dokonca aj v deň koncertu na generálke.

Počas minulotýždňového koncertu sa umelecky nadaná rodina cítila veľmi dobre, pretože Piešťany sú ich domovskou scénou, kde majú verných divákov, poslucháčov a priaznivcov. „Všade, kam prídeme, vystupujeme radi. Z celého srdca sa snažíme dostať zo seba čo najviac, ale pred piešťanským publikom je to predsa len trošku iné. Tu nás ľudia poznajú, sledujú náš ‚rast‘, preto aj zodpovednosť je oveľa väčšia. Samozrejme, chceme, aby sa predstavenie páčilo, aby ich niečím oslovilo, aby sme mali aj my dobrý pocit, že to, čo robíme, má i hlbší význam, nesie so sebou posolstvo. Prajeme si, aby sa na naše koncerty prišli pozrieť opäť,“ dodala K. Hlbocká.

Peter a Katarína Hlbockí majú osem detí – Jozefa, Máriu, Annu, Petru, Michala, Juraja, Martina a Jakuba, pričom Petra sa pre prijímacie skúšky koncertu nezúčastnila. S rodinou si nezahral ani najstarší Jozef, ktorý si založil vlastnú rodinu. Rodičia s deťmi spolu tvoria folklórny súbor Rodina Hlbocká, v ich repertoári sú ľudové piesne z rôznych regiónov Slovenska.


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava