Pri Tublatanke ožilo najviac muzikantov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2015, 16:13
  • Autor:A. Mathiasová


Posledný deň najväčšieho rockového festivalu na Slovensku otvoril na hlavnom pódiu Gladiator. Vo svojej domovine nesmelo chýbať Slniečko, ktorému sa nakoniec naozaj podarilo rozohnať mraky. Ine kafe zahralo zopár známych pesničiek zo starých albumov a dav kričal s nimi. No druhú polovicu koncertu odspievalo už len publikum…

S poslednými lúčmi slnka sa na pódiu ukázala legendárna slovenská formácia Tublatanka. Takmer v každom „Topfesťákovi“ prebrala muzikantskú dušu. Muži vstávali, a kdekoľvek – na stole, na lavici, medzi stolmi – si strihli gitarové sólo, za čo si od svojej partie vždy vyslúžili ohromujúci potlesk.
Tí, ktorí gitarové sóla od Tublatanky ešte nemajú dosť dobre nacvičené, si zaspievali aspoň refrén skladby Dnes. A víííín kričali všetci, nech boli kdekoľvek a s kýmkoľvek.
Vystúpenie, na ktoré sa podľa prieskumov tešilo najviac ľudí, predčilo snáď všetky očakávania. Tóny ľudovej hudby sprevádzané charizmatickými tanečníkmi z Lúčnice postupne vystriedali bicie a basy kapely IMT Smile. Spojenie rocku a folklóru vytiahlo návštevníkov z párty stanu, zo stánkov (odtiaľ dokonca aj predávajúcich) a všetci sa presunuli pod hlavný stejdž a zatancovali si improvizované ľudovky.
Nejedno ženské srdce sa roztopilo, keď Ivan Tásler zaspieval romantickú skladbu Vyvedený z miery. Jej atmosféru podčiarkli tanečné páry v bielych krojoch. Tanečnice z Lúčnice si svojimi zvonivými hlasmi zaspievali aj Táslerovu pesničku o zhorenej hore. Mnoho z divákov si možno po prvý raz naživo pozrelo tento skvost slovenskej kultúry, no o aký zážitok sa IMT Smile s Lúčnicou postarali, muselo byť podľa potlesku zrejmé až v Hornej Strede. Záver programu patril Slobodnej Európe.
Dvanásty ročník najväčšej oslavy rocku na Slovensku je úspešne za nami. Veľké pozitívum je, že sme sa počas neho nestretli so žiadnym konfliktom a bitkou, a teda ľudia na Topfeste vytvorili jednu veľkú rodinu.
Čo pripravia usporiadatelia do budúceho leta, je zatiaľ veľká neznáma, no už teraz sa môžeme tešiť na ďalšiu dávku ohnivej a energickej muziky. O rok sa uvidíme opäť, Topfesťáci!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava