Potešili zrak aj sluch publika

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. júla 2017, 13:04
  • Autor:am

Posledného vystúpenia 62. music festivalu Piešťany odohraného v Dome umenia sa zhostil už takmer domáci umelec, organista Stanislav Šurin. V pondelok 10. júla spolu s trombonistom Jurajom Mitošinkom zahrali Komorný koncert.

Na začiatku minulého týždňa tak z kultúrneho stánku zneli tóny skladieb velikánov ako Bach, Bernstein, Eben alebo i autorská tvorba organistu Stanislava Šurina. Umelcovi sa v Piešťanoch opäť hralo dobre. „Je tu dobrá atmosféra, fluidum, ľudia aj manažment. S kolegom sme si spolu zahrali po jedenástich rokoch, pričom impulz prišiel od riaditeľky Domu umenia Edity Bjeloševičovej,“ informoval bezprostredne po koncerte S. Šurin. „Hrali sme spolu s J. Mitošinkom dosť dlho v orchestri Slovenskej filharmónie, takže bolo príjemným osviežením aj pre neho, aj pre mňa, že sme si spolu znovu zahrali. Bolo to veľmi príjemné,“ uviedol hudobník.

Podľa neho spolupráca organu a trombónu nie je až taká netradičná, lebo existujú aj skladby, ktoré sú písané priamo pre tieto dva nástroje. „Hrali sme veľa transkripcií iných skladieb, barokových. Plánujeme, že by sme si spolu zahrali a naštudovali ďalšie veci,“ prezradil S. Šurin, ktorého potešilo, že zazneli aj sólové trombónové veci. Koncert sa totiž snažili poňať variabilne, aby poslucháčov stále udržali v pozornosti. „Náročnejšie skladby na počúvanie boli zaujímavé na pohľad, kde človek strieda pozície rúk a ‚skáče horedole‘. Takže ak by aj hudba bola pre niekoho ťažká, veľkou výhodou Domu umenia je, že publikum vidí na organistu, čo všetko musí rukami robiť,“ dodal na záver umelec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava