Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. mája 2018, 09:21
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pred tridsiatimi rokmi to bol ešte sen. Koncert pri príležitosti celosvetových osláv Medzinárodného dňa džezu sa tohto roku koná v Petrohrade.

Celá tridsiatka významných umelcov predvedie svoj kumšt v krajine, kde bol džez považovaný za kultúrnu diverziu a neprijateľný prejav amerického spôsobu života. Od 60. rokov, keď začal džez prenikať do Európy cez americký rozhlas, sa začal hrať a rozvíjať napriek zákazom, perzekúcii, nedostatku nahrávok, bez kníh a učebníc. Vznikali kapely, objavili sa vynikajúci hudobníci a skladatelia. Viacerí odišli do zahraničia a stali sa svetovými pojmami.
Džez prežil aj úklady ideologickej bariéry, ba dokonca prekonal aj fyzickú prekážku v podobe „berlínskeho múra“ či ostnatých drôtov, oddeľujúcich západný a východný svet. Stal sa z neho rešpektovaný hudobný žáner, ktorý sa študuje na univerzitách, má svoje festivaly a relácie v rádiách. Džez má svoj oficiálny sviatok. Tento rok sa na jeho počesť bude All-Star Global Concert konať 30. apríla v Petrohrade. Pred tridsiatimi rokmi sa nikomu ani nesnívalo, že by sa uskutočnil koncert s účasťou všetkých súčasných hviezd v krajine za „železnou oponou“.
Anketa Esprit o najlepší slovenský džezový album roka 2017 má svojich víťazov. Výsledky hlasovania verejnosti sú už známe a hodnotenie medzinárodnej poroty zverejnia 30. apríla na slávnostnom vyhlásení výsledkov v Divadle Aréna v Bratislave. Súčasťou akcie bude koncert nominovaných účastníkov ankety. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom ankety. V pondelok budeme priamo na mieste, aby sme pripravili reportáž a rozhovory s účastníkmi, organizátormi a laureátmi ankety.
Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine alebo v stredu o 23. hodine pri repríze sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava