Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. apríla 2018, 07:53
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v novembri 2011 organizácia UNESCO oficiálne vyhlásila 30. apríl za Medzinárodný deň džezu. Oslavuje sa na celom svete a tieto oslavy koordinuje legendárny džezový klavirista Herbie Hancock, ktorý je zároveň vyslanec UNESCO.

Tento deň spája komunity, školy, umelcov, historikov, akademikov a poslucháčov na celom svete k oslave a poučeniu o džeze a jeho koreňoch, budúcnosti a pôsobení, k pozdvihnutiu povedomia o potrebe multikultúrneho dialógu a k posilneniu medzinárodnej spolupráce a komunikácie.
V októbri 2017 oznámila organizácia UNESCO, že ruský Petrohrad bude hostiteľské mesto Medzinárodného dňa džezu pre rok 2018. V Petrohrade sú oslavy umiestnené do najslávnejších priestorov. Súčasťou programu sú koncerty výnimočných hudobníkov a rad náučných programov.
Vyvrcholením týchto aktivít bude all-stars koncert v historickom Mariinskom divadle, ktorý bude vysielaný do celého sveta. Ikonický klavirista Herbie Hancock a renomovaný ruský saxofonista Igor Butman budú umeleckými riaditeľmi tohto koncertu a John Beasley z USA bude hudobný šéf tohto večera.
Na koncerte budú hrať: Cyrille Aimée (Francúzsko), Oleg Akkuratov (Rusko), Till Brönner (Nemecko), Oleg Butman (Rusko), Terri Lyne Carrington (USA), Rudresh Mahanthappa (USA), The Manhattan Transfer (USA), Branford Marsalis (USA), Moscow Jazz Orchestra (Rusko), Danilo Pérez (Panama), Dianne Reeves (USA), Lee Ritenour (USA), Luciana Souza (Brazília) and Ben Williams (USA) a mnoho ďalších.
Relácia Podoby džezu v nedeľu 29. apríla v predvečer Medzinárodného dňa džezu bude slávnostná. Pripomenieme si najdôležitejšie udalosti uplynulého roka a najväčšie osobnosti džezového života.
Anketa Esprit o najlepší slovenský džezový album roka 2017 vrcholí 30. apríla slávnostným odovzdávaním ocenení, kde Rádio Piešťany nemôže chýbať. Obzrieme sa v rozhovoroch za veľmi úspešným piatkovým koncertom, v klube La Musica v Piešťanoch sa hral „džez za železnou oponou“ v podaní slovenských špičiek.
Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek