Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. februára 2018, 11:59
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez za železnou oponou má svoj ohlas! Sám som sa vrátil k tejto téme, k čomu mi pomohol aj pohľad do časopisov Melodie z rokov 1967-70.

Okrem známych tvárí z obdobia nádejného politického vývoja, ktoré sa zmenilo na „normalizačný“ proces nápravy „pomýlenej“ spoločnosti, je tam množstvo oznamov o koncertoch, nových platniach, hudobných osobnostiach u nás i v zahraničí. Kapely hrali v kluboch, koncertných sálach, vznikali nové skupiny, objavovali sa talenty.
Po auguste ‘68 ešte dobiehali aktivity tešiace sa zo slobodného vývoja politických pomerov, aby nasledujúce roky prebehli v znamení politickej, ba policajnej perzekúcie neposlušných umelcov. Napriek tomu sa hralo a spievalo. Je neuveriteľné, že ani v dobe najhoršieho ideologického útlaku neuvädli všetky snežienky Pražskej jari a džez sa predieral na verejnosť vďaka nezlomným postojom a kumštu džezovej generácie…
Natíska sa mi prirovnanie vtedajšej hustoty koncertov a klubových hraní s dneškom. V čom je ten evidentný pokles aktivít hudobných predstavení a upadajúci záujem publika? Žeby jednoduchá dostupnosť nosičov, dodávka muziky až do obývačky cez internet a televíziu otupil túžbu hudobných konzumentov byť pri tom? Naozaj neviem…
Podoby džezu na Rádiu Piešťany chystajú na nedeľu 11. februára dávku „valentínskeho“ džezu na tému láska. Dokončíme prezentáciu ostatných troch kategórií ocenení Grammy 2017: najlepší spievaný album Cecile McLorin Salvant, najlepší inštrumentálny džezový album nahral Billy Childs pod titulom Rebirth a najlepší bigband poskladal Christian McBride na albume Bringin´ It.
S prianím úspešného týždňa sa na stretnutie pri počúvaní relácie Podoby džezu úprimne teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava