Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. januára 2018, 09:54
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez nebola nikdy jednoduchá hudba. Od jeho vzniku bol džez zviazaný s jeho spoločenským významom. To je práve to, čo robí džez zaujímavým predmetom štúdií nielen pre džezových historikov, ale aj pre sociológov a kultúrnych historikov.

Po druhej svetovej vojne bol tento hudobný žáner v socialistických krajinách Európy označovaný ako symbol amerického spôsobu života, ale tiež znamenal symbol slobody – prinajmenšom pre jeho obdivovateľov. Vládnuce elity vtedajšieho režimu považovali džez za hudbu triedneho nepriateľa a hudbu spoločenskej degenerácie. To vyvolalo nástup opatrení proti džezovej muzike. „Džez za železnou oponou“ má svoju autenticitu a my sa budeme spolu s našimi hosťami touto zaujímavou témou priebežne zaoberať.
Začiatok nového roka je bohatý na výskyt nových albumov. Možno to pripísať aj blížiacej sa ankete Esprit 2017 o najlepší džezový album roka, ktorej je Rádio Piešťany oficiálnym mediálnym partnerom. Ak máte vo svojom okolí vedomosť o vzniku nového džezového albumu, prihláste ho do nominácie na portáli jazz.sk alebo u nás v rádiu. Hlasovanie sa začína 15. marca. Aj tenorsaxofonista a skladateľ Milo Suchomel natočil nový album a my ho predstavíme v relácii 21. januára. Na programe budú tiež najlepšie džezové albumy roka 2018 podľa magazínu JazzTimes.
Každú nedeľu o 20:00 a v stredu v repríze o 23:00 h sa k vám na Rádiu Piešťany prihovárame prostredníctvom relácie Podoby džezu. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín