Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. novembra 2017, 11:29
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, sloboda je krehká. Pripomenul mi to krásny film o slovenskej himalájskej tradícii Vábenie výšok Pavla Barabáša… Objavili sa v ňom všetky legendy slovenského horolezectva.

Z filmu vyšlo aj porovnanie éry úspechov horolezcov s dnešnou situáciou. Tie sa udiali vlastne v čase neslobody. Michal Orolín to v snímke prirovnal k uzavretému sudu, v ktorom rastie tlak, a keď sud praskne, tlaky pominú a niet proti čomu bojovať…
To by znamenalo, že sme schopní mimoriadnej snahy len pod tlakom a v nebezpečenstve. Horolezectvo je súboj človeka s prírodou, ktorá žiada od človeka siahnuť na dno jeho fyzických a morálnych síl. Podobné požiadavky, hoci nie také extrémne, však kladie na nás aj každodenný život. Preto by sme mali byť schopní žiť v zásadách etiky, morálky, solidarity aj v slobodnom prostredí a vôľa zdolávať prekážky by mala byť samozrejmou.
V Piešťanoch sa dejú veci. Skončila prevádzka a hudobné podujatia v Kursalone. Aktivity sa sťahujú na Teplickú ulicu do priestorov La Musica. Tento týždeň v stredu vystúpi Dáša Libiaková a Swing Q ešte v Kursalone, ale už od pondelka 20. novembra sa sťahuje džezový život a Art Jazz Gallery do nových priestorov.
Minulý týždeň sa uskutočnil One Day Jazz Festival, ktorého priebeh vám predstavíme budúcu nedeľu v relácii Podoby džezu. O jeho programe vám povie organizátor festivalu Martin Valihora a svoje pocity z novomestského Blue Note klubu nám porozprával Ronald Bruner, americký bubeník, jeden z headlinerov festivalu. Jeho najnovší album vyšiel len pred pár týždňami pod názvom Triumph a my ho máme!
Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa k vám prihovoria opäť v nedeľu o 20. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava