Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2017, 08:31
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, zaujímavá zhoda historických udalostí. V roku 1917 sa odohrala Veľká októbrová revolúcia, v tom istom roku vyšla na gramofónovej doske prvá džezová nahrávka. Uplynulo sto rokov, v ktorých obe udalosti zaujali miesto v histórii, určili svoj význam a dôležitosť. Majú veľmi rozdielny dosah – geopolitický, spoločenský, kultúrny, no jedno majú spoločné – formovali myslenie ľudí. Z toho vyplýva porovnanie: džez a komunizmus? Dokonalý oxymoron!

„Nemám rád džez,“ vyhlásil sovietsky predseda Rady ministrov Nikita Chruščov na začiatku 60. rokov… Ako výsledok jeho nesúhlasu zavreli v ZSSR mnoho džezových klubov a štátny muzikológ v Kremli bol odstránený z jeho úradu a nahradil ho Leonid Brežnev! Hudobný život prestával existovať jednoducho preto, lebo komunisti považovali tieto kluby za dekanentné a boli označené ako protiklad socializmu. Džez však prežil aj v krajinách za železnou oponou a hudobníci a fanúšikovia mojej generácie pretrpeli útoky cenzúry a obmedzovanie jeho šírenia na gramofónovom trhu i v médiách. Naviac položili pevný základ vo vývoji džezu vo východnej Európe, aby sa tento svojou umeleckou úrovňou priblížil v dnešnej dobe svetovým trendom.
V budúcej relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany predstavíme „džez za železnou oponou“. Súčasný džezový život v našom meste sa sťahuje z legendárneho Kursalonu do nových priestorov na Teplickú ulicu. V sobotu 4. novembra sa konal rozlúčkový koncert s budovou, ktorá pre Piešťany znamená významný segment kultúrnej a kúpeľnej histórie. O pokračovaní džezových podujatí vás budeme informovať v budúcej relácii priamo z centra diania.
Podoby džezu vysielame v nedeľu o 20. hodine a v repríze v stredu o 23. hodine na Rádiu Piešťany. Na stretnutie pri ich počúvaní sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav