Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. októbra 2017, 08:42
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pri storočnici prvej džezovej nahrávky je výzvou zamyslieť sa nad tým, ako zneli nahrávky v čase začiatkov vydávania hudobných nosičov, alias šelakových dosiek, a ako sme dospeli k dnešným časom, keď sa dostávame k záznamom najvernejšej kvality, skrytých prakticky v jednom stlačení gombíka.

Šelak nahradil vinyl, prišli magnetofónové pásky. Digitalizácia znamenala obrovský skok. Spočiatku rôzne typy diskov vyústili do najrozšírenejšej formy, ktorú predstavujú CD-nosiče. Ani tu sa však vývoj nezastavil. Digitálny záznam a digitálna prenosová technika zrušila aj cédečká.
Všetko je na nete! Ako takmer vždy má technický pokrok dve strany mince. Pri dokonale čistej digitálnej nahrávke a dokonalej reprodukcii sa vytratil veľmi dôležitý vnem upútania pozornosti poslucháča. Hudba nemá obal! Obaly albumov boli umelecké diela, ktoré naznačovali obsah albumu a prinášali všetky dôležité informácie na prvý pohľad.
Podoby džezu slúžia na prezentáciu slovenského džezu. Koniec októbra patrí už 43 rokov Bratislavským jazzovým dňom. Hoci nás čaká ešte štvrtý koncertný večer v nedeľu 29. októbra, my už o týždeň urobíme zhrnutie džezákov. Povieme si o stave súťaže začínajúcich džezových kapiel JazzStartUp.
V budúcom týždni bude prebiehať štvrté kolo hlasovania, v ktorom vaše hlasy na portáli jazz.sk rozhodnú o víťazovi tohto duelu. V sobotu 28. októbra bude v Kursalone rušno. Predstaví sa program Dva plus Jeden, keď za týmito číslami sa skrývajú Madej, Gajlík a Rymarenko. Pritom musíme rozhodne byť, tak ako aj pri vysielaní našej relácie v nedeľu o 20. hodine. Reláciu reprízujeme v stredu o 23. hodine.
So želaním krásnej, farbistej, melancholickej jesene sa na stretnutie pri počúvaní relácie Podoby džezu teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj