Piešťanke sa košický poklad hodí do zbierky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. augusta 2015, 09:56
  • Autor:Viera Dusíková

Má 31 rokov, päťročného syna a odjakživa si pospevovala – Lucia Beňačková z Piešťan. Už ako dieťa snívala o hudbe, speve a hraní. Aj preto si popri vysokoškolskom štúdiu na Katolíckej univerzite v Ružomberku spravila kurz muzikálového herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Predstava sa jej splnila. V júli natáčala videoklip k piesni Láska je spam. Chce s ňou zabodovať v súťaži Košický zlatý poklad.

► Kto sa podieľal na tvorbe tejto piesne?
Hudbu som si napísala sama, text je z dielne Piešťanca s umeleckým menom Johny Traktor. Skrýva sa za ním novinár a hudobník Rasťo Piovarči. Produkciu má na starosti skúsený inštrumentalista Petra Nagya, Marek Mečiar. Kameramanom je tiež Piešťanec, Pavol Jurák.

► V klipe máte veľmi romantické šaty, je aj vaša pieseň taká snivá?

V klipe zachytávame príbeh človeka po rozchode s partnerom. Ale nie smutným pohľadom, pozreli sme sa na veci z nadhľadu, aby ľudia necítili clivotu. Aj náš kameraman sa v duchu tejto myšlienky krčil na vrchnej doske pianína, keď točil časť piesne pri kníhkupectve v centre Piešťan. Uvedomujeme si, že je to troška naivné, ale prečo nie?

► Natáčali ste klip iba v Piešťanoch. Kde vás môžu ľudia vidieť?
Všetci sme Piešťanci, tu chceme i koncertovať. Uvidíme, či sa nám podarí vybaviť exkluzívne vystúpenie v septembri priamo na Námestí slobody. Zopár ďalších koncertov máme v pláne až do Vianoc.

► Prečo vám napadlo prihlásiť sa práve do súťaže o Košický zlatý poklad?
Niekoľko pokladov mám doma. Povedala som si, že ten košický sa mi hodí do zbierky. Ale teraz vážne. Je to zaujímavá súťaž, môže ma posunúť aspoň o kúsok ďalej. A navyše, tak troška som aj súťaživý typ.

► Chcete uspieť s piesňou Láska je spam. Myslíte si, že lásky v bežnom živote naozaj končia v koši?

Pieseň je o zrade a odpustení – je to motív, sprevádzajúci človeka od narodenia. Povrchná láska z ľudí vyprchá, a potom sa ich vzťah rozpadá – o tom je moja skladba. Má svoj smútok, ale aj novú nádej. Spievam v nej o ostrovoch, kam človek môže odložiť zármutok a začať znova. Ale vždy sa tam dá vrátiť.

Pieseň Láska je spam je tak trochu aj o nadhľade, aj preto kameraman Pavol Jurák natáčal speváčku zvrchu.

► Pred hotelom Eden v Piešťanoch je mostík, kde si ľudia symbolicky zamykajú svoje lásky. Zámkov s menami je tam hádam aj päťsto. Tipnite si, koľko z nich vydrží nápor citov až do konca života?
Láska odnepamäti stavala mosty a udržiava ich dodnes, takže v tomto prípade som bez obáv. Pokiaľ tam zaľúbenci nezamykajú vzdušné zámky, vydržia všetky. Vždy budem hovoriť, že ak dvaja chcú, všetko sa dá, až do smrti!

► Ste učiteľkou v Základnej umeleckej školy v Hlohovci. Detičky učíte spev, hru na klavíri i keyboarde a hudobnú teóriu. Máte prázdniny, čas vhodný na leňošenie a oddych. Zdá sa ale, že nie ste ten typ – dajte mi pokoj, nič nerobím!
Práve teraz dávam dokopy materiál pre svoje cédečko a súčasne skladám piesne pre školský detský muzikál. Tiež sa podieľam na tvorbe prvého slovenského cédečka pre komunitu Cenacolo, kde okrem spevu robím aj úpravu a aranžmány piesní.

► Prezraďte niečo o novom albume. S kým spolupracujete a o čom bude?
Na albume už pol roka intenzívne pracujeme s Marekom Mečiarom. Plánujeme nahrať dvanásť až pätnásť piesní. Páči sa mi Christina Aquilera, Alica Keys a aj Norah Jones, a v tomto duchu by sa mala niesť moja tvorba. Predbežný názov je Romany

► Spomínali ste muzikál. Robiť s deťmi je asi riadna drina…
Muzikál mám rozplánovaný asi tak na dva roky, pretože dať popri každodennej práci dokopy všetky odbory – dramatický, hudobný či výtvarný a dohodnúť sa s učiteľmi aj na výbere žiakov, bude náročné.

► Čo už máte hotové?
Scenár je zhruba spísaný, aj nejaké texty. Chceme sa týmto muzikálom prezentovať nielen v rámci Hlohovca, ale vyrazíme aj do iných miest ukázať, že aj na „zuške“ sa dajú robiť veľké diela. Mám vynikajúcu podporu vedenia školy a tiež kolegov a teším sa na spoluprácu s nimi. Dej muzikálu je o tom, ako Vandrovka hľadala vajce, čiže úplný opak pôvodnej rozprávky Ako šlo vajce na vandrovku. Chceme sa venovať s humorom aj otázke, čo bolo skôr, či vajce a či vandrovka, aby detský divák príbeh ľahko chápal.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 11. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava