P. Lipa pochválil piešťanskú Elektrárňu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. marca 2017, 10:31
  • Autor:am

Elektrárňu Piešťany po minuloročnej niekoľkomesačnej odmlke opäť zapĺňajú návštevníci. Naposledy v piatok 10. marca, keď sa historickým priestorom rinuli tóny džezu. V sprievode slovenskej hudobníckej špičky na pódium vystúpil obľúbený spevák Peter Lipa.

Koncert legendy slovenskej džezovej tvorby si nenechali ujsť približne dve stovky fanúšikov. „Piešťany sú dôležité a významné slovenské kúpeľné mesto. Mám pocit, že by som do Piešťan mal prísť a zaspievať si tu aspoň raz do roka. Elektrárňa je prvý slušný priestor, kde sa takto dá hrať. Keďže sú tu aj dobrí ľudia a diváci, rád prichádzam,“ povedal na margo svojho už druhého koncertu v elektrárenskom priestore P. Lipa.

Budova je to podľa neho výnimočná. „Je to historická elektráreň, ktorá dnes už nevyrába, ale skôr spotrebúva elektrinu. No vidíme tu niektoré pomôcky, historické a archaické exponáty. To je sympatické a dobré. Myslím si, že elektrina a moderná hudba majú veľmi veľa spoločného, sú to nerozluční bratia. Hudba by sa bez elektriny asi nepohla z miesta. To znamená aj akustická hudba pri zaznamenávaní potrebuje elektrinu. A to všetko, čo potrebujeme my, ani nespomínam,“ skonštatoval spevák ohľadom historického priestoru.

Na piatkovom koncerte zazneli džezové hity ako On the Sunny Side of the Street alebo Balada o štyroch koňoch. „Hrám komplikovaný repertoár. Nie sú to jednomyšlienkové koncerty, väčšinou vyberám veci z histórie, zo svetovej hudobnej spisby, knihy s názvom Great American Songbook. Sú to evergreeny, ktoré hrajú všetci na svete. No a potom hrám svoje pesničky. Raz spievam po anglicky, raz po slovensky. Môj koncert sa vyznačuje tým, že dávam veľký priestor svojim kolegom, vynikajúcim džezovým hudobníkom, aby si zahrali, zaimprovizovali, aby nemali pocit, že sú len sprevádzajúci hudobníci, ale je to aj ich koncert. Tento koncept sa mi osvedčil, takže v ňom pokračujem ďalej,“ prezradil muzikant, pričom hudobníci ohúrili azda každého milovníka v sále.

Spevákovi kolegovia v súčasnosti patria k slovenskej hudobníckej špičke. „V piatok som mal dokonca nového mladého bubeníka. Volá sa Dávid Hodek, bol zázračné dieťa, začal bubnovať, keď mal päť rokov. Odvtedy ho poznáme, dnes už je to dospelý mladý muž,“ prezradil P. Lipa. Na basovej gitare ho sprevádzal Michal Šimko, na saxofóne Radovan Tariška a na klavíri syn speváka Peter.

Po koncertoch sa džezmen nebráni autogramiádam. „Som pripravený podpísať všetko, čo mi podložia. Najradšej však podpisujem cédečká, ktoré si niektorí návštevníci, dúfam, zakúpia,“ povedal pred vystúpením P. Lipa. Neprekážajú mu ani fanúšikovia, ktorí ho zastavujú hocikde na ulici. „Som na to zvyknutý. Sú situácie, keď na to človek nemá chuť alebo sa nevie uvoľniť, ale to je u mňa tak desať percent. V deväťdesiatich percentách sa podvolím a odovzdám sa,“ pousmial sa spevák.

Milovníci džezu sa určite potešia, pretože ich obľúbený interpret pracuje aj na novinkách. „V piatok som akurát mixoval v štúdiu novú pesničku. Chcel by som pracovať na novej platni, aj keď je to dnes veľmi komplikované. Hudba je artikel, o ktorom majú všetci ľudia pocit, že by ho mali mať zadarmo. Nikto nie je za hudbu ochotný platiť, no treba sa s tým vyrovnať. Výroba a produkcia predsa stojí peniaze, takže sú to obmedzujúce situácie, dva mantinely. Zatiaľ však muzikanti nič lepšie nevymysleli, ako dať dokopy zopár pesničiek, nahrať ich a urobiť z nich CD. Možno to budem robiť po jednej, dvoch a potom, keď toho bude dosť, spravím CD,“ potešil fanúšikov interpret.

Na záver sa P. Lipa, ktorý veľmi dobre pozná aj Rádio Piešťany, rozhodol obyvateľom i čosi odkázať: „Pozdravujem všetkých mojich fanúšikov, ale aj tých, ktorí zatiaľ mojimi fanúšikmi nie sú, no verím, že sa nimi stanú. Začne to tak, že raz sa budú musieť prísť na mňa pozrieť. A ja dúfam, že keď sa na mňa pozrú, presvedčím ich, aby prišli aj nabudúce.“



Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj