Navodil veľkonočnú atmosféru

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. apríla 2018, 10:28
  • Autor:Viera Dusíková

Niektoré piesne naozaj nepotrebujú slová. Ich výpoveď je pozornému poslucháčovi natoľko zrozumiteľná, že stačí privrieť oči a počúvať. Ponoriť sa do tónov. Splynúť s nimi, pustiť fantáziu na plné obrátky a nesnažiť sa myslieť na niečo iné. Len oddať sa geniu loci a hudbe.

Takéto okamihy nebývajú časté. Preto, a nielen preto sa v Elektrárni Piešťany ocitli v jednej „priemyselnej“ sále fajnšmekri umenia, aby si vychutnali naporcované predveľkonočné „hudobné jahniatko“ violončelistu Jozefa Luptáka.
Lupták svoj koncert pozostávajúci v drvivej väčšine z vlastných skladieb projektu s názvom Free in One zavŕšil dielom Johanna Sebastiana Bacha. Pritom nezabudol pripomenúť: „Všetci hudobníci neveria v Boha, ale v Bacha veria všetci.“ A zahral jeho Suitu číslo jeden G dur pre sólové violončelo. Teda nástroj, ktorý je súčasťou jeho bytia.
Diváci si vypočuli aj sklady Šesť mesiacov, Židovskú modlitbu z dielne autorov Jewisha Prayera a Ernesta Blocha. Venoval ju pietnej spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Z vlastných skladieb vybral diela s názvami Hlboký nádych, Gitándželi, Čakanie a Tri v jednom. Zahral tiež dielo Threnos Johna Tavenera a meditačné Ó Crux Vladimíra Godára.
Každú zo skladieb okomentoval, takže aj ľudia, ktorí sa na tomto koncerte ocitli len súhrou náhod a okolností, získali predstavu o jeho zmýšľaní a tvorbe. Presvedčil publikum, že patrí k najznámejším a najskúsenejším violončelistom, ktorí koncertujú po celom svete.
Za svoje diela a nahrávky získal množstvo ocenení. Hudobník, ktorý sa narodil v roku 1969 v Bratislave a vyštudoval hru na violončelo nielen v rodnom meste, ale aj na Nottingham Trent University vo Veľkej Británii, na The Banff Centre for the Arts v Kanade a na Royal Academy of Music v Londýne, priniesol do malých Piešťan kus toho „fajnového smradu“ veľkého sveta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava