Na Zelenej vode sa bude džezovať pod holým nebom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. júla 2017, 09:01
  • Autor:ts

Festival OpenJazzFest 2017 v
prírodnom prostredí pri hladine
jazera Zelená voda pri Novom
Meste nad Váhom sa uskutoční
už o niekoľko dní. Po zverejnení
prvých účinkujúcich
začiatkom marca (Kenny Garrett,
Ľudové mladistvá a Rosario
Smowing) oznámili usporiadatelia
ďalšie mená hudobných
hostí. Na jubilejnom 10. ročníku
tohto obľúbeného open air
festivalu v piatok 28. júla vystúpi
Američanka China Moses
a Cha Bud! zo Slovenska.

„Už tradične sme sa zamerali na pestrosť žánrov a takisto na nové neopozerané projekty a účinkujúcich. Dúfam, že si aj v tomto, pre nás jubilejnom roku, každý nájde svoju šálku kávy,“ konštatuje Tibor Zelenay, dramaturg a riaditeľ festivalu.

V piatok okrem už zverejnených mien prinesie začiatok večera opäť, ako je už zvykom, mladú kapelu z východného Slovenska Cha Bud! (rómsky Zjedz veľa!), ktorá vznikla v roku 2011 s ambíciami produkovať vlastné autorské kompozície. Po množstve klubových či festivalových koncertoch sa košická skupina v roku 2014 presadila v súťaži Nové tváre slovenského jazzu, kde získala cenu za kolektívny výkon a hráč na klávesové nástroje Matej Lazár cenu za kompozíciu. V roku 2015 Cha Bud! zvíťazili v súťaži Mladých talentov. Na záver piatkového večera ako čerešnička na torte vystúpi aj talentovaná dcéra slávnej mamy Dee Dee Bridgewater – China Moses z USA, ktorá už nie je len skvelou džezovou interpretkou, ale od posledného vydaného CD Nightingales aj autorkou svojich skladieb. Žánrovo sa China pohybuje naprieč všetkými džezovými štýlmi ako aj R&B a soulom. Jej podmanivý alt bude určite skvelým vyvrcholením večera.

vyvrcholením večera.

Žánrovo veľmi pestrá sobota ponúkne aj „bass Guru“ – Lindu Oh z Austrálie. Táto mladá a charizmatická hudobníčka, ktorá sa narodila v Malajzii, vyrástla v Austrálii a žije v New Yorku, je vo svojom mladom veku už vyhľadávanou džezovou inštrumentalistkou a skladateľkou. Hráva s takými hudobníkmi ako Dave Douglas, Joe Leuvene, Antonio Sánchez či Pat Metheny. Získala rad ocenení, ako je udelenie grantu ASCAP Young Jazz skladateľ v roku 2008, druhé miesto v súťaži 2010 Bass a iné. Linda tiež získala „Bell Award 2010 – Umelec roka“ pre mladých umelcov v Austrálii a bola v roku 2012 hudobnými kritikmi vyhlásená za „vychádzajúcu hviezdu“ na basovej gitare. V súčasnosti komponuje aj hudbu k filmom a učí na Manhattan School of Music. Na festival príde v sprievode svojho kvarteta a predstaví autorské skladby.

OpenJazzFest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 24-tisíc návštevníkov. Už tradične je festival miestom pre fanúšikov všetkých generácií v krásnom prírodnom prostredí. Desiaty ročník sa uskutoční 28. až 29. júla, pričom brány festivalu sa pre návštevníkov otvoria každý deň od 18.00, koncertný program sa začne od 19.00 h.

VYHRAJTE LÍSTKY NA OPENJAZZFEST


Piešťanský týždeň pre vás pripravil súťaž o lístky na festival
OpenJazzFest, ktorý sa uskutoční na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom v dňoch 28.-29. júla. Do súťaže sa zapojte zaslaním SMS v tvare: win(medzera)jazz(medzera) telefónne číslo na skrátené číslo 6660 do nedele 23. júla do 20.00 h. Cena spätnej SMS je 1,20 € s DPH. Dvoch výhercov, ktorí získajú po jednom lístku, budeme telefonicky kontaktovať. Službu SMS poskytuje A SMS, s.r.o.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel