Na predpremiéru do Piešťan prišiel aj Tásler

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. novembra 2016, 15:29
  • Autor:am

Dom umenia Piešťany už dlhšie obdobie spadá pod umelecký súbor Lúčnica. V jeho priestoroch sa preto pripravoval aj výnimočný projekt, ktorý si pozrelo 110-tisíc divákov, a to IMT Smile a Lúčnica. Živých vystúpení sa už publikum pravdepodobne nedočká, avšak tvorcovia sa postarali o vznik dokumentu zachytávajúceho projekt s názvom IMT Smile a Lúčnica – Made in Slovakia. Predpremiéra sa uskutočnila v piešťanskom kultúrnom stánku v stredu 9. novembra.

Pri projekte od začiatku stál Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica. „Bol to mimoriadny projekt. Všetkých nás ovplyvnil, ukázal nám obrovskú silu jednotlivých telies – IMT Smile aj Lúčnice. Vnímali sme úžasnú vec, a to ako Lúčnica vplýva na publikum, ktoré je pre nás nové. Do športových hál prichádzali nielen ľudia, ktorí boli fixovaní na folklór, mnohí o nás ani nevedeli. Na oboch stranách sme získali nové publikum,“ zamyslel sa M. Turner.

I keď si spojenie populárnej hudby a folklóru užilo viac než stotisíc divákov, viacerí sa na vystúpenie nedostali. Pre enormné rozmery konštrukcie, ktoré sa do žiadnej z menších hál nezmestili, museli projekt prezentovať len v Bratislave, Košiciach a v Piešťanoch na festivale Topfest. „Film by mohol mať podtitul Koncert, ako ste ho nevideli. Ľudia uvidia, čo sa dialo v zákulisí, okolo príprav a čo všetko sa odohrávalo pri tvorbe. Tým pádom aj tí, ktorí boli na vystúpení, dostanú ešte informácie navyše,“ uviedol M. Turner.

Na režisérsku stoličku sa posadil Paľo Janík. „Predtým som robil nejaké projekty s IMT Smile. Keď sa rozhodli, že by to chceli sfilmovať, oslovili ma. Povedal som – dobre. Oslovilo ma to preto, že mám vyštudovaný klasický tanec, pritom som robil aj ľudovky a pri jednej z konverzácií som sa priznal, že moja stará mama je Oľga Chodáková. Zakladala Lúčnicu a dotiahla do nej aj profesora Nosáľa. Zrazu som bol doma, bolo to vybavené,“ uviedol režisér. Potom prišiel do Domu umenia s predstavou, ako dokument nakrútiť viac filmovo a netelevízne. „Postavil som si pred skúškou kamery, predstavil som tvorcom môj koncept, ako by som chcel nakrúcať. Zapáčilo sa im to a pustili sme sa do toho,“ prezradil P. Janík.

Keďže predpremiéry sa zúčastnili väčšinou len ľudia priamo participujúci na projekte, atmosféra v hľadisku mala úplne iný šmrnc ako na bežnom premietaní. „Reakcie boli super. Bolo to 3D, ale vo zvuku, lebo keď bol potlesk na plátne, tak aj v sále. Hostia na film veľmi vďačne reagovali,“ konštatoval P. Janík.

Lúčničiari sa podpisovali na plagáty informujúce o filme.

Piešťanskej predpremiéry sa zúčastnil aj Ivan Tásler, líder kapely IMT Smile. „Posledné dni som trávil dokončovaním filmu a pozeraním tých istých záberov dokola, takže teraz čakám na dojmy ľudí, ktorí ho uvidia, a to bude najpodstatnejšie,“ povedal pre Piešťanský týždeň I. Tásler.

Projekt v spevákovi vzbudil zvláštnu emóciu. „Je to emócia, ktorá prišla veľmi nečakane a z projektu, ktorý bol snom, sa stala realita. Nikto si nevedel ani len predstaviť, že by to mohlo byť také úspešné. Ťažko sa to dá povedať jednou-dvomi vetami. Podarilo sa nám vytvoriť unikátne spojenie, ktoré videlo viac než stotisíc ľudí, a preto sme mali pocit, že by to bolo dobré zaznamenať a mať na to spomienku,“ uviedol spevák. Na film sa však díva profesionálne. „Som ten typ, ktorý nikdy nie je s ničím spokojný. Myslím si, že režisér dal do toho najviac, čo mohol – svoje srdce, a to je to najpodstatnejšie. Všetci tvorcovia filmu určite vieme, že niektoré veci mohli vznikať inak, ale tak to je vždy. Skôr som rád, že film vôbec vznikol, pôjde do kín, ľudia si ho budú môcť pozrieť. Pokojne sa to aj nemuselo stať,“ zamyslel sa spevák.

Či sa diváci dočkajú obnovenia spojenia IMT Smile a Lúčnice a naživo si vychutnajú vystúpenie, je otázne. „Zatiaľ nad tým nikto z nás nerozmýšľa, ale všetko sa môže stať. Momentálne je to tak a tento film je akoby uzavretím našej spolupráce,“ dodal I. Tásler.

Film IMT Smile a Lúčnica – Made in Slovakia, v ktorom sa nachádza mnoho rozhovorov nakrúcaných práve v sále piešťanského Domu umenia, teraz premietnu v 50 kinách po celom Slovensku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj